Maksiller sinüs ogmentasyonunda kullanılan sığır kaynaklı kemik greftinin histolojik ve histomorfometrik değerlendirilmesi
Histomorphometric and histologic Evaluations of Maxillary Sinus Augmentation with Bovine Bone Graft Material.
  1. Tez No: 229650
  2. Yazar: YASİN AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır kaynaklı kemik grefti, maksiller sinüs tabanı ogmentasyonu, sinüs lift, surgibone, Bovine bone graft material, Maxillary sinus augmentation, sinus lifting
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dişsiz posterior maksillada rezorbe kretlerde implant uygulamalarında başarıyı artırmak amacı ile lateral pencere tekniği ile maksiler sinüs tabanı ogmentasyonu (MSTO) ve bu tekniğin modifikasyonları en çok tercih edilen tekniklerden biridir. Otojen kemiğin hem osteoindüktif hem osteokonduktif özelliklere sahip olmasına rağmen çeşitli dezavantajları bulunması nedeniyle günümüzde kullanımı artan alternatif greft materyalleri ile uygulanan sinüs ogmentasyonlarında başarılı integrasyon ve implant stabilite oranları bildirilmektedir. Herhangi bir osteojenik potansiyel sağlamayan, bunun yerine immünojenitesinin çoğunu kaybeden fakat yeni kemik oluşumu için matriks oluşturabilen sığır kaynaklı kemik greftleri (SKKG) en genel ksenojen greft kaynağıdır. Günümüzde remodeling oranını ve oluşan kemik miktarını tespit etmede histomorfometrik analiz yönteminin sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, SKKG Unilab Surgibone® (US) ile MSTO yapılan rezorbe posterior maxillada yeni kemik oluşumunun histolojik ve histomorfometrik olarak incelenerek SKKG materyalinin yeni kemik formasyonu üzerindeki etkinliğinin belirlenmesidir. Kemik yapısı Cawood ve Howell sınıflamasına göre Class V ve VI olarak tespit edilen, yaşları 27 ile 76 arasında değişen (55,18±14,56) 8'i kadın 5'i erkek 13 hastanın 15 maksiller sinüs bölgesinde SKKG ile yapılan MSTO sonrasında implant cerrahisi sırasında alınan doku örnekleri üzerinde yürütüldü. Rezidüel alveolar kret yüksekliğinin ölçümü; panaromik radyografide maksiller sinüs bölgesini çevreleyen kemiğin yüksekliği, en az olarak görüldüğü bölge ve maksiller sinüs tabanının distal sınır bölgesindeki kemik yüksekliği olmak üzere iki bölgede tespit edilen yüksekliklerin ortalaması alındı. İmplantların stabilitesi mobil veya stabil implantlar arasındaki farklar ağrı ve implantın hareketliliğine göre tespit edildi. MSTO cerrahisi sırasında ve postoperatif erken ve geç dönemdeki komplikasyonlar ve implant başarısı kaydedildi. Tüm hastaların ortalama takip süresi 6,3 ay olup kullanılan kemik greft miktarı ortalama 1,73 mg'dır. Rezidüel kret yüksekliğinin en düşük olduğu bölgede yükseklik ortalama 4.2 mm olduğu belirlendi. Doku örneklerinin histolojik değerlendirmesinde tüm örneklerde yeni kemik oluşumu izlendi. Histomorfometrik değerlendirmede yumuşak doku, greft ve yeni kemik miktarı ortalaması sırasıyla 57.08 ±3.65, 24.79 ±4.20 ve 18.13 ±4.90 ve ortalama kemik/doku volümü 75,88 ±11,56 olarak bulundu. Yumuşak doku miktarı greft ve yeni oluşan kemik miktarı ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). SKKG materyalinin rezorbe olarak yeni oluşan kemikle yer değiştiren bir greft materyali olduğu ve yeni oluşan kemik miktarıyla birlikte klinik implant başarısına dayanılarak MSTO'nunda SKKG US materyalinin iki aşamalı cerrahi uygulamalarında tek başına kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The augmentation of maxillary sinus by lateral window and its modifications are one of the most used technique which increased the succesfull implant insertion in the resorbed posterior area. Altough the disadvantages of autogenous bone graft, which posses both osseoinduction and osseoconduktion properties, have been reported, the use of alternative graft materials have been increased in oral and maxillofacial area. Bovine bone grafts(BBG) which is produce matrix for new bone, are the best sources for xenogenic grafts. Hystomorphogenetic analysis has been known to be the most current method in order to determine the new bone volume and the remodelling rate The aim of this study was to evaluate the efficiancyof Unilab Surgibone(US) on newly formed bone both histologically and hystomorphogenetically at the posterior maxilla with maxillary sinus augmentation. Fifteen maxillary sinus of 3 patients with a mean 55,18±14,56 years old ranging 27 to 76 and ( female 5 male were participated in this study. Tissue specimens taken from during implant placement to the grafted sinus which was classified Class V and VI according to Cawood Howeel before grafting procedure. The residual laveolary crest height was measured as the avarage of two areas; the lowest bone height of maxillary basement on the panaromic radiographs. Implant stability and the differences between mobile and stabil implant were clinically evaluated according to pain and its nobility. The complications during and after the surgery and suceess of implants were recorded. The complications during and after the surgery and success of implats were recorded. The mean follow up time was 6,38±1,13 months and the mean amaount of graft material was 1,73±0,65 mg and the minimal residual alveolary crest height was 4,4±1,73 mm. The new bone formation was observed histological in all specimens. In the histomorphmetric evaluation the amount of soft tissue, graft material, new bone and the mean bone/tissue volume were found 57,08±3,65, 24,79±4,20, 18,13±4,90, and 75,88±11,56 respectiveley. The soft tissue amaount compared to graft material, newly formed bone were found to be statically high (p?0,05).US was found to be a material that could be resorb and interchange with newly formed bone(p?0,05). The new bone formation and implant sucess showed that US might be usedlonely in two step sınus augmentation.