Pubertal dönemde rapid maksiller ekspansiyon ile tedavi edilen hastalarda kemik remodelinginin diş eti oluğu sıvısında incelenmesi
Investigation of bone remodeling in gingival crevicular fluid in patients treated with rapid maxillary expansion during pubertal period
- Tez No: 828441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE GEÇGELEN CESUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ekspansiyon, Remodeling, Retansiyon, Expansion, Remodeling, Retention
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu prospektif klinik çalışmanın amacı, rapid maksiller ekspansiyonun (RME) 3 aylık ve 6 aylık retansiyon dönemleri sonrasında kemik remodelingini diş eti oluğu sıvısında (DOS) değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya maksiller darlığı bulunan, yaşları 12-15 arasında değişen pubertal dönemdeki 15 kız 8 erkek toplam 23 birey dahil edilmiştir. Modifiye hyrax vidasından oluşan banded tip RME apareyi ağız içine uygulandıktan hemen sonra hyrax vidası sabah akşam ¼ dönüşle günde 2 kez çevrilerek RME protolü uygulanmaya başlanmıştır. Sağ maksiller 1. molar dişlerinden kağıt stripler kullanılarak 4 farklı zaman diliminde (T0: Aparey yerleştirilmeden önce, T1: Aktif fazdan sonra, T2: 3 aylık retansiyon dönemi sonu, T3: 6 aylık retansiyon dönemi sonu) DOS örnekleri alınıp ardından sondlama derinliği, gingival indeks, plak indeksi ve sondlamada kanama yüzdesi kaydedilmiştir. Elde edilen DOS örneklerinde ELISA kitleri kullanılarak BALP, OPG, RANKL ve TNF-α düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda DOS'taki BALP ve OPG seviyelerinin gerilim ve basınç bölgelerinde zaman içinde değişim göstermediği ve her bir zaman noktasında bölgeler arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). RANKL seviyesinin T1 zamanında basınç bölgesi olan bukkal bölgede istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı bulunmuştur (p=0.042). T0, T2 ve T3 zamanlarında palatinal bölgenin TNF-α düzeyi, bukkal bölgeye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (sırasıyla p=0.005, p=0.042 ve p=0.006). Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre, 3 aylık ve 6 aylık retansiyon dönemleri ile RME'nin kemik metabolik aktivitelerini gösteren biyomarkerlar arasında bir ilişki gözlenmemiştir. Farklı retansiyon süreleri ve daha büyük örneklem hacmine sahip ileri çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This prospective clinical study aimed to evaluate the bone remodeling following 3-month and 6-month retention periods of rapid maxillary expansion (RME) in gingival crevicular fluid (GCF). Material and Methods: A total of 23 participants in the pubertal period, including 15 girls and 8 boys, aged between 12 and 15 years, with maxillary transversal deficiency, were enrolled in the study. Immediately after the banded type RME appliance consisting of a modified hyrax screw was introduced into the mouth, the RME protocol was initiated by turning the hyrax screw twice daily (in the morning and evening) with ¼ rotation. GCF samples were taken from the right maxillary first molars at four different time points (T0: before the appliance was deployed, T1: following the active phase, T2: at the end of the 3-month retention period, T3: at the end of the 6-month retention period) using paper strips and then, the probing depth, gingival index, plaque index and bleeding percentage at probing were recorded. The BALP, OPG, RANKL, and TNF-α levels were measured in the obtained GCF samples using ELISA kits. Results: Our study revealed that BALP and OPG levels in the GCF remained unchanged over time in the regions of tension and pressure, and there were no statistically significant differences among the regions at each time point (p>0.05). The level of RANKL was statistically significantly increased in the buccal region, which is the region of pressure at time T1 (p=0.042). The TNF-α level of the palatinal region was statistically significantly higher than that of the buccal region at T0, T2, and T3 time points (p=0.005, p=0.042, and p=0.006, respectively). Conclusion: Our study showed no correlation between 3-month and 6-month retention periods and the biomarkers indicating bone metabolic activities of RME. Further studies with different retention periods and larger sample sizes may be suggested.