Modifiye G6G (G6G/PRID) protokolünün ineklerde ve düvelerde ovaryum aktiviteleri ve gebelik oranı üzerine etkisi
The effect of modified G6G (G6G/PRID) protocol on ovarian activities and pregnancy rate in cows and heifers
- Tez No: 828506
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: G6G/Ovsynch, PRID, Progesteron, Senkronizasyon, Sığır, Cattle, G6G/Ovsynch, PRID, Progesterone, Synchronization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modifiye G6G (G6G/PRID) Protokolünün İneklerde ve Düvelerde Ovaryum Aktiviteleri ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi Bu çalışmada, G6G/Ovsynch protokolü ile senkronize edilen ineklerde ve düvelerde protokole progesteron (PRID) eklenerek; ovaryum aktiviteleri araştırılmış ve sabit zamanlı suni tohumlama uygulamaları sonrasında elde edilecek gebelik oranlarında artış sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmada Holştayn ırkı inekler (n:181) ve düveler (n:100); Grup 1: İnek G6G (inek kontrol grubu, n:79), Grup 2: İnek G6G/PRID (inek çalışma grubu, n:102), Grup 3: Düve G6G (düve kontrol grubu, n:50), Grup 4: Düve G6G/PRID (düve çalışma grubu, n:50) olacak şekilde dört gruba ayrılarak kullanıldı. Kontrol gruplarındaki (Grup 1 ve Grup 3) hayvanlara G6G/Ovsynch protokolü uygulandı. Çalışma gruplarındaki (Grup 2 ve Grup 4) hayvanlara G6G/PRID protokolü; G6G/Ovsynch protokolü ve protokolün 8-15. günleri arasında intravaginal PRID (progesteron) uygulandı. Ultrasonografik muayenelerde, protokolün 0. günü (CL), 8. günü (DF), 15. günü (CL) ve tohumlama zamanında (OF) ovaryumlar üzerindeki yapılar ölçülerek kaydedildi. Gebelik muayeneleri ST sonrası 30-35. günler arasında yapıldı. Sabit zamanlı ST sonrası elde edilen ilk tohumlama gebelik oranları fertilite parametresi olarak değerlendirildi. İneklerde ilk tohumlama gebelik oranlarının kontrol grubunda (G6G) %56,96, çalışma grubunda (G6G/PRID) %51,96 olduğu, düvelerde ise, ilk tohumlama gebelik oranlarının kontrol grubunda (G6G) %64, çalışma grubunda (G6G/PRID) %68 olduğu ve gruplar arasında istatistiksel fark olmadığı (p>0,05) belirlendi. Primipar ve multipar ineklerde ilk tohumlamada gebelik oranları değerlendirildiğinde; kontrol ve çalışma gruplarında multipar ineklerde primipar ineklere oranla gebelik oranlarının sayısal olarak daha yüksek olduğu tespit edildi. İneklerde ve düvelerde CL0 (+) ve CL0 (-) hayvanların ilk tohumlamada gebelik oranları değerlendirildiğinde; CL0 (+) ineklerde ve düvelerde çalışma grubunda (G6G/PRID), CL0 (-) inek ve düvelerde ise kontrol grubunda (G6G) gebelik oranlarının sayısal olarak daha yüksek olduğu tespit edildi. İneklerde ve düvelerde çalışma gruplarında PRID çıkarılma anında vaginal akıntı skorunun gebelik oranlarını olumsuz yönde etkilemediği tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre, ineklerde ve düvelerde karşılaştırılan G6G ve Modifiye G6G (G6G/PRID) protokolleri arasında DF ve OF ortalama çaplarının gebelik ile ilişkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p>0,05) ve CL ortalama çaplarının gebelikle ilişkisinin ineklerde anlamlı olduğu (p0,05) belirlendi. İneklerde G6G protokolüne progesteron eklenmesinin gebelik oranlarına olumlu bir etkisinin olmadığı belirlendi. Ancak düvelerde progesteron eklenen çalışma grubunda kontrol grubuna oranla elde edilen gebelik oranlarının yüksek olduğu (p>0,05) ve Modifiye G6G (G6G/PRID) protokolünün düvelerde gebelik oranlarında sayısal artış sağladığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Effect of Modified G6G (G6G/PRID) Protocol on Ovarian Activities and Pregnancy Rate in Cows and Heifers In this study, in cows and heifers synchronized with the G6G/Ovsynch protocol by adding progesterone (PRID) to the protocol; ovarian activities were investigated and it was aimed to increase pregnancy rates after to be obtained after fixed-time artificial insemination practices. In the study, Holstein cows (n:181) and heifers (n:100) was divided into four groups as; Group 1: Cow G6G (cow control group, n:79), Group 2: Cow G6G/PRID (cow study group, n:102), Group 3: Heifer G6G (heifer control group, n:50), Group 4: Heifer G6G/PRID (heifer study group, n:50) and used. G6G/Ovsynch protocol was applied to the animals in the control groups (Group 1 and Group 3). G6G/PRID protocol was applied to the animals in the study groups (Group 2 and Group 4); G6G/Ovsynch protocol and intravaginal PRID (progesterone) was administered between days 8-15 of the protocol. In ultrasonographic examinations, structures on the ovaries were measured and recorded on day 0 (CL), day 8 (DF), day 15 (CL) and at the time of insemination (OF) of the protocol. Pregnancy examinations done between 30-35 days after AI. First insemination pregnancy rates obtained after fixed-time AI were evaluated as a fertility parameter. It was determined that the first insemination pregnancy rates in cows were 56.96% in the control group (G6G), 51.96% in the study group (G6G/PRID), and in heifers, the first insemination pregnancy rates were 64% in the control group (G6G), 68% in the study group (G6G/PRID) and there was no statistical difference between the groups (p>0.05). When the pregnancy rates at first insemination in primiparous and multiparous cows were evaluated; it was determined that pregnancy rates were numerically higher in multiparous cows in the control and study groups compared to primiparous cows. When the pregnancy rates of CL0 (+) and CL0 (-) animals in cows and heifers at first insemination were evaluated; it was determined that pregnancy rates were numerically higher in CL0 (+) cows and heifers in the study group (G6G/PRID), and in CL0 (-) cows and heifers in the control group (G6G). It was determined that the vaginal discharge score at the time of PRID removal did not adversely affect pregnancy rates in cows and heifers in the study groups. According to the results obtained, it was determined that the relationship between DF and OF mean diameters and pregnancy was not statistically significant between the G6G and Modified G6G (G6G/PRID) protocols compared in cows and heifers (p>0.05) and the relationship between CL mean diameters and pregnancy was significant in cows (p0.05). It was determined that the addition of progesterone to the G6G protocol in cows did not have a positive effect on pregnancy rates. However, it was determined that pregnancy rates in heifers were higher in the study group with progesterone supplementation compared to the control group (p>0.05), and the Modified G6G (G6G/PRID) protocol provided a numerical increase in pregnancy rates in heifers.