Sütçü ineklerde ilk tohumlamada modifiye G6G ve Double Ovsynch Senkronizasyon protokollerinin fertilite üzerine etkisi
The effect of modified G6G and Double Ovsynch Synchronization protocols on fertility at first insemination in dairy cows
  1. Tez No: 842793
  2. Yazar: SULTAN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AFŞİN KÖKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Double Ovsynch, G6G, MG6GP, Senkronizasyon, Sütçü inekler, Dairy cows, Double Ovsynch, G6G, MG6GP, Synchronization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve jinekoloji Bilim Dalı (Veteriner Hekimlik)
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, sütçü ineklerde postpartum ilk tohumlamada Double Ovsynch (DO) ve Modifiye G6G (MG6GP) senkronizasyon protokolleri ile sabit zamanlı tohumlama yapılarak bu iki senkronizasyon protokolünün fertilite üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada DO-primipar (1.laktasyon inekler) (n:106), MG6GP-primipar (n:105), DO-multipar (2 ve üzeri laktasyon inekler) (n:392) ve MG6GP-multipar (n:385) şeklinde 4 çalışma grubu oluşturuldu. Double Ovsynch (DO) senkronizasyon protokolü (GnRH-7gün-PGF2α-3gün-GnRH-7gün-GnRH-7gün-PGF2α-1gün-PGF2α-36saat-GnRH-16-18saat sonra sabit zamanlı suni tohumlama) postpartum 51±3 günde başlatılırken, Modifiye G6G (MG6GP) senkronizasyon protokolü (PGF2α-3gün-GnRH-7gün-GnRH-7gün-PGF2α-1gün-PGF2α-36saat-GnRH-16-18saat sonra sabit zamanlı suni tohumlama) postpartum 58±3 günde başlatıldı ve tüm grupların sabit zamanlı suni tohumlaması sağılır gün sayısı (SGS) 78±3'de yapıldı. Gebelik muayenesi suni tohumlama sonrası iki defa 34±3 ve 63±3. günlerde ultrasonografik görüntüleme yöntemiyle (USG) yapıldı. Multipar ineklerin olduğu çalışma gruplarında senkronizasyon başlangıcı, breeding ovsynch başlangıcı ve suni tohumlama anında ultrasonografik görüntüleme yöntemiyle ovaryum ve uterus muayenesi yapıldı. Bu çalışmanın sonucunda primipar ineklerde; DO ile senkronize edilenlerde %40,56 (43/106), MG6GP ile senkronize edilen ineklerde %43,80 (46/105) gebelik oranı elde edildi. Multipar ineklerde ise; DO ile senkronize edilen ineklerde %39,79 (156/392), MG6GP ile senkronize edilenlerde ise %46,23 (178/385) gebelik oranı elde edildi. Sonuç olarak doğum sonrası ilk tohumlamada MG6GP senkronizasyon protokolü ile sabit zamanlı tohumlama yapılan primipar ve multipar ineklerde, DO ile senkronize edilip tohumlananlara göre daha yüksek gebelik oranı elde edildi. Ancak aradaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p˃0.05).
Özet (Çeviri)
This study was carried out to compare the effciency of different synchronization methods on fertility by performing fixed-time insemination, such as Double Ovsynch (DO) and Modified G6G (MG6GP) in the postpartum first insemination of dairy cows. The study was designed as group;1st group DO-primiparous (first lactation cows) (n:106), 2nd group MG6GP-primiparous (n:105), 3rd group DO-multiparous (2 or more lactations cows) (n:392) and 4; MG6GP- multiparous (n:385). Double Ovsynch (DO) synchronization protocol (GnRH-7day-PGF2α-3day-GnRH-7day-GnRH-7day-PGF2α-1day-PGF2α-36hr-GnRH-16-18hr fixed-time artificial insemination) was initiated on postpartum 51±3 days, Modified G6G (MG6GP) synchronization protocol (PGF2α-3day-GnRH-7day-GnRH-7day-PGF2α-1day-PGF2α-36hr-GnRH-16-18hr fixed time artificial insemination) was initiated postpartum 58±3 days and fixed time artificial insemination of all groups was performed at 78±3 days in milk (DIM). Pregnancy examination were performed two times at days 34±3 and 63±3 following artificial insemination with ultrasonographic imaging method (USG). Synchronization start in study groups with multiparous cows, at the beginning of breeding ovsynch and at the time of artificial insemination, ovaries and uterus were examined by ultrasonographic imaging. As a result of this study, primiparous cows a pregnancy rate of 40.56% (43/106) was achieved in those synchronized with DO and 43.80% (46/105) in cows synchronized with MG6GP. In multiparous cows; a pregnancy rate of 39.79% (156/392) was achieved in cows synchronized with DO, and 46.23% (178/385) in cows synchronized with MG6GP. As a result, a higher pregnancy rate was obtained in primiparous and multiparous cows that were the MG6GP synchronization protocol at the postpartum first insemination, compared to those that were synchronized and inseminated with DO. However, this difference was not statistically significant (p˃0.05).