Kayısı (Prunus armeniaca) çekirdeği yağı ve civanperçemi (Achillea millefolium) ekstraktı'nın mide kanseri hücre hattında hücre ölümü üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of apricot (Prunus armeniaca) kernel oil and yarrow (Achillea millefolium) extract on cell death in gastric cancer cell line
- Tez No: 828512
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Civanperçemi Ekstraktı, Hücre Ölümü, Kayısı Çekirdeği Yağı, Mide Kanseri, Apoptosis, Yarrow Extract, Cell Death, Apricot Kernel Oil, Gastric cancer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırma kayısı çekirdeği yağı ve civanperçemi ekstraktı'nın MKN-28 mide kanser hücreleri üzerindeki etkisini incelemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Mide kanser hücre hattı olan MKN-28 hücreleri hücre kültürü yöntemi kullanılarak çoğaltıldı. Belirlenen konsantrasyonlarda kayısı çekirdeği yağı, civanperçemi ekstraktı ve bunların kombinasyonlarıyla oluşturulan dozlar (kontrol dahil toplamda 9 doz grubu) uygulanarak MTT, annexin-V, kaspaz-3/7, hücre döngüsü ve klonojenik deney yapıldı. Elde edilen veriler SPSS programında değerlendirildi. Bulgular: Kayısı çekirdeği yağı için IC50 değerine yakın dozlar olan 1000 µg/ml ile 1200 µg/ml, civanperçemi ekstraktı için ise 5800 µg/ml ile 6000 µg/ml konsantrasyondaki dozlar kullanıldı. Klonojenik deneyde kayısı çekirdeği yağı, civanperçemi ekstraktı ve kombinasyon gruplarının tüm konsantrasyonlarında kontrol grubuna göre herhangi bir koloni oluşmadığı görüldü. Annexin-V deneyinde hücre canlılığında kontrol grubuna göre diğer tüm konsantrasyon gruplarında anlamlı bir azalma görüldü. Kaspaz-3/7 deneyinde hücre canlılığında kontrol grubuna göre diğer tüm gruplarda anlamlı bir azalma görüldü. S fazı % grafiğinde kontrole kıyasla diğer tüm gruplarda anlamlı bir azalma görüldü. G2/M fazının % grafiğinde kontrol grubuna göre anlamlı en fazla artış 1200 µg/ml +5800 µg/ml kombinasyon grubunda saptandı. Sonuç: Kayısı çekirdeği yağı ve civanperçemi ekstraktının MKN-28 hücreleri üzerinde hücre canlılığını azalttığını, hücre döngüsünü farklı safhalarda durdurduğunu ve anti-tümöral etki gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to examine the effect of apricot kernel oil and yarrow extract on MKN-28 gastric cancer cells. Material and Methods: MKN-28 cells, a gastric cancer cell line, were grown using the cell culture method. MTT, annexin-V, caspase-3/7, cell cycle and clonogenic experiments were performed by applying the doses of apricot kernel oil, yarrow extract and their combinations at the determined concentrations (9 dose groups in total, including the control). The obtained data were evaluated in the SPSS software. Results: For apricot kernel oil, doses close to the IC50 value of 1000 µg/ml and 1200 µg/ml, and for yarrow extract, doses of 5800 µg/ml and 6000 µg/ml were used. In the clonogenic experiment, no colony formation was observed at all concentrations of apricot kernel oil, yarrow extract and combination groups compared to the control group. In the Annexin-V experiment, a significant decrease in cell viability was observed in all other concentration groups compared to the control group. In the caspase-3/7 experiment, a significant decrease was observed in cell viability in all other groups compared to the control group. A significant decrease was seen in all other groups compared to the control in the S phase % graph. In the % graph of the G2/M phase, the highest significant increase was detected in the apricot kernel oil 1200 µg/ml + yarrow extract 5800 µg/ml combination group compared to the control group. Conclusion: It was concluded that apricot kernel oil and yarrow extract reduced cell viability on MKN-28 cells, stopped the cell cycle at different stages, and showed anti-tumoral effects.