Geç adolesan ve genç erişkinlerde mikroimplant destekli hızlı maksiller genişletmeyi takiben iskeletsel etkilerin ve alveolar kemik kaybının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of skeletal effects and alveolar bone loss following microimplant-assisted rapid maxillary expansion using cone-beam computed tomography in late adolescents and young adults
  1. Tez No: 828527
  2. Yazar: MEHÇURE NUR ALBAYRAK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAZGI AY ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, MARPE, iskeletsel genişletme, cone beam computed tomography, MARPE, skeletal expansion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, geç adolesan ve genç erişkinlerde mikroimplant destekli hızlı maksiller genişletmenin (MARPE) iskeletsel ve dental etkileri ile alveolar kemik kaybını konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendirmektir. Gereç-Yöntem: MARPE ile tedavi görmüş servikal vertebral maturasyonu (CSM) 4. evreden yüksek 21 bireyin (7 erkek ve 14 kadın) MARPE'den önce (T0) ve sonra 3. ayda (T1) alınmış KIBT görüntüleri arşivden şeçilmiştir. Görüntüler üzerinde iskeletsel, dental ve alveolar kemik ölçümleri yapılmış, T0 ile T1 karşılaştırılmıştır. Bağımlı değişkenler için paired sample t-testi, bağımsız değişkenler için independent sample t-testi, korelasyon değerlendirmesi için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: T0 ve T1 ölçümleri arasında iskeletsel ve dental ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Tedavi sonunda midpalatal suturda anteriorda posteriordan fazla genişleme olurken, dental genişleme palatal genişlemeden daha fazla olmasına rağmen aralarında istatistiksel anlamlılık bulunmamıştır (p=0,459). Palatal genişleme miktarı ile dental genişleme miktarı ilişkisi ve alveolar kemik inklinasyonu farkı ile diş inklinasyonu farkı arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve anlamlı fark bulunmamıştır. T0 ve T1 arasında bukkal kortikal kemik kalınlığı azalmıştır ancak bu azalma istatistiksel olarak anlamlı değildir. Genişletme sonrası bukkal alveolar kemik yüksekliği önemli ölçüde azalmış, bukkal alveolar yükseklik ve alveolar kemik yüksekliği değerleri arasında negatif korelasyon görülmüştür. T0 ve T1 arasında dehiscence miktarlarında artış bulunmuştur ancak dehiscence ve fenestrasyon miktarındaki artış istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildir. Sonuç: MARPE ile tedavide maksilla iskeletsel olarak horizontal düzlemde V şeklinde, koronal düzlemde paralele yakın ters V şeklinde açılma göstermektedir. Destek dişlerdeki inklinasyon artışı bukkale tipping ile değil alveolar kemik eğilmesi ile ilişkilidir. MARPE sonucu bukkal alveolar kemikte vertikal kayıp bulunmuş, horizontal kayıp görülmemiştir. MARPE alveolar kemik defektine neden olmamaktadır. Geç adolesan ve genç erişkinlerde MARPE genişletme için tercih edilebilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this retrospective study was to evaluate the skeletal and dental effects of microimplant-assisted rapid maxillary expansion (MARPE) and alveolar bone loss using cone beam computed tomography (CBCT) in late adolescents and young adults. Materials-Methods: CBCT images of 21 individuals (7 males-4 females) who treated with MARPE and cervical vertebral maturation greater than stage 4 were selected from the archive. CBCT scans had been taken before (T0) and 3 mounths after (T1) the MARPE. Skeletal, dental and alveolar bone paramethers were measured on images, T0-T1 were compared. Paired sample t-test was used for dependent variables, independent sample t-test was used for independent variables, Pearson correlation analysis was used for correlation evaluation. Results: Statistically significant differences were found between T0-T1 measurements in skeletal and dental paramethers. At T1, the midpalatal suture expanded in anterior more than posterior. Dental expansion was more than palatal expansion but there was no statistical significance between them (p=0.459). The relationship between the palatal and the dental expansion and the relationship between the difference in alveolar bone inclination and tooth inclination were evaluated and no significant difference was found. Buccal cortical bone thickness decreased between T0-T1, but this decrease wasn't statistically significant. After expansion, buccal alveolar bone height decreased significantly. There was an increase in the amount of dehiscence between T0-T1, but the increase in the amount of dehiscence and fenestration wasn't statistically significant. Conclusion: With MARPE, the maxilla shows a skeletal V-shaped opening in the horizontal plane and an inverted V-shaped opening close to parallel in the coronal plane. Increased inclination of abutment teeth is associated with alveolar bone bending, not dental tipping. Vertical bone loss was found in the buccal alveolar bone, but no horizontal bone loss was observed. MARPE doesn't cause alveolar bone defects. MARPE can preferred for expansion in late adolescents and young adults.