Obez ve normal kilolu bireylerde aerobik ve direnç egzersizlerinin sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkisi
Aerobic and resistance in obese and normal weight individualsthe effect of exercises on health-related physical fitnessparameters
- Tez No: 828532
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ÖZMERDİVENLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik, Direnç Egzersizleri, Fiziksel Uygunluk, Obezite, Vücut Kompozisyonu, Aerobic, Resistance Exercises, Physical Fitness, Body Composition, Obesity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu araştırma ile, obez ve normal kilolu bireylerde aerobik ve direnç egzersizlerinin sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test ve son test gruplu yarı deneysel bir çalışma olarak, İstanbul İli'nde çalışma şartlarına uygun özel bir spor salonunda, egzersize yeni başlayan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan, normal kilolu, kilolu, 1. derece obez ve 2. derece obez 64 erkek ve gönüllü katılımcıya, 12 hafta, haftada 3 gün, 80 dakika, aerobik ve direnç egzersizleri uygulandı. Katılımcıların sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk düzeylerini belirlemek için, Aerobik uygunluk, kassal kuvvet, kassal denge, esneklik ve vücut kompozisyonu ölçümleri, ön ve son test ölçümler olarak kaydedildi. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 25 programı kullanıldı. Elde edilen verilerin ön ve son testlerin karşılaştırılmasında, parametrik testlerden Paired Samples T test, gruplar arası ön ve son testlerin karşılaştırılmasında, Anova ve Tukey testleri kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların ön ve son test sonuçlarının karşılaştırılması sonucu, normal, kilolu, 1. derece obez ve 2. derece obez gruplarının, vücut ağırlığı (kg), bki (kg/boy2), bel ve kalça çevreleri (cm), yağ oranı (%), Vo2max (mmol), el kavrama sağ el ve sol el kuvvet (Ib), sırt ve bacak kuvvet (Ib) değerlerinde (p0,05) düzeyinde anlamlı farklılık gözlemlenmedi. Sonuç: Düşük ve orta düzey risk taşıyan metabolik sendrom rahatsızlıklarına sahip bireylerde, düzenli ve doğru planlanan aerobik ve direnç egzersizlerinin obezite kaynaklı oluşabilecek yüksek risk taşıyan metabolik sendrom rahatsızlıklarının engellenebileceği veya önüne geçilebileceği, egzersizin de bu semptomlara olumlu yönde cevap vereceği ve bu rahatsızlıkların tedavi edilmesinde en önemli bir tedavi yöntemi olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This research is intended to determine aerobic and resıstance ın obese and normal weıght ındıvıduals the effect of exercıses on health-related physıcal fıtness parameters. Material and Methods: As a semi-experimental study with research, pre-test and post-test group, in a private gym in Istanbul that meets the working conditions, starting exercise and without any health problems, normal weight, 64 male and voluntary participants, overweight, 1st degree obese and 2nd degree obese, were performed 12 weeks, 3 days a week, 80 minutes, aerobic and resistance exercises. Aerobic fitness, muscular strength, muscular balance, flexibility and body composition measurements were recorded as pre and post-test measurements to determine the participants' levels of health-related physical fitness. With the help of SPSS 25 program in resolving the obtained data; As a result of the normality test of the data, in comparing the pret and post tests, Paired Samples T test from parametric tests, in comparing the pre and post tests between groups, Anova and Tukey tests were used. Results: According to data from participants' pre and post test results, normal, overweight, 1st degree obese and 2nd degree obese groups, body weight (kg), bki (kg/boy2), low back and hip circles (cm), fat ratio (% ), Vo2max (mmol), hand grip right hand and left hand strength (Ib), Significant difference was detected in the back and leg strength (Ib) at the level of (p0.05 ). Conclusion: In individuals with low and moderate risk metabolic syndrome disorders, regular and correctly planned aerobic and resistance exercises can prevent or prevent high risk metabolic syndrome disorders that may occur due to obesity, and exercise will respond positively to these symptoms and is the most important factor in the treatment of these disorders. We think it can be a treatment method.