İzmir Bergama ilçesinde lise öğrencilerinin beslenme tutumları ile beden kitle indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between nutrition attitudes of high school students and body mass index in İzmir Bergama district
- Tez No: 828606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adölesan dönemi, bki, sağlıklı beslenme, Adhesis period, bki, healthy eating
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinde beslenme tutumu ve beden kitle indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik ve beslenme özelliklerin bulunduğu anket formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya devlet ve özel liselerden 1000 lise öğrencisi katılmıştır. Araştırma verileri, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak özetlendi. Analizlerde, Ki-kare test, ANOVA Test ve t- testi kullanıldı. Araştırmaya katılan öğrencilerin, beden kitle indeksi ile ilgili verilerine bakıldığında; %13,6'sı zayıf, %28,9'u fazla kilolu/şişman bireyler oluşturmaktadır. Öğrencilerin %15,2' si beslenme ile ilgili bilgi almamış ve yalnızca %30,8'i televizyon veya radyo gibi kaynaklardan eğitim almıştır. Öğrencilerin, %97,4'ünün hazır gıdalar tükettiği, %78,6'sının öğün atladığı ve atlanılan öğününün kahvaltı olduğu gözlenmiştir. 17 yaşındaki, erkek ve 12.sınıftaki bireylerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum toplam puanı en yüksektir. Baba eğitim düzeyi lise ve üstü olan bireylerin, çalışan annelerin, ekonomik durumu ve sınıf içi konumu iyi olanların sağlıklı beslenme tutum puanı daha yüksektir. Beslenme konusunda bilgi alan bireylerin, hazır gıda tüketmeyen ve öğün atlamayanların sağlıklı beslenme tutum puanı en yüksektir. Cinsiyet, sınıf içi konum, beslenme konusunda eğitimin kaynağı ve öğün atlama nedeni ile BKİ ilişkilidir. Beslenmeye ilişkin tutum ile BKİ arasında ilişki bulunmamaktadır. Yaş, cinsiyet, sınıf kademesi, baba eğitim düzeyi, anne çalışma durumu, ekonomik durum ve sınıf içi konumu ile sağlıklı beslenme tutumu arasında ilişki bulunmaktadır. Sağlıklı beslenme tutumu; bireyin duygu, düşünce, çevresel, sosyal ve fiziksel özelliklerinden etkilenen bir durumdur. Adölesan dönemi bireylerin, beslenme durumlarına ilişkin geniş araştırmaların yapılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the relationship between nutritional attitude and body mass index in high school students. The questionnaire with socio-demographic and nutritional properties and the Attitude Scale for Healthy Nutrition (SBITÖ) were used as data collection tools. 1000 high school students from public and private high schools participated in the research. Research data are summarized as percent, average and standard deviation. In the analyzes, Ki-square test, ANOVA Test and t- test were used. Looking at the data of the students participating in the research on the body mass index; 13.6%> TAG1> constitutes weak, 28.9%' overweight/fat individuals. Students did not receive information about 15.2%' and only 30.8% 'i received training from sources such as television or radio. It was observed that students consumed 97.4%' ready-made foods, 78.6%' skipped the meal and the skipped meal was breakfast. The attitude of 17-year-old men and 12th class individuals with the highest total score of healthy nutrition. The healthy eating attitude score of individuals with a father education level of high school and above, working mothers, and those with a good economic status and in-class position is higher. The healthy eating attitude score of individuals who are informed about nutrition, who do not consume ready-made food and do not skip meals is highest. BKI is associated with gender, in-class location, the source of education on nutrition, and the reason for the jump of the meal. There is no relationship between the attitude towards nutrition and the BMI. It is associated between age, gender, grade level, father education level, maternal working status, economic status and in-class position, and healthy eating attitude. Healthy eating attitude; it is a condition affected by the individual's emotion, thought, environmental, social and physical characteristics. It is important to conduct extensive research on the nutritional status of individuals during the adhesis period.