Akut miyeloid lösemi hastalarının tedavi ve klinik değerlendirilmesi
The treatment and clinical evaluations of patients with acute leukemia
- Tez No: 828667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Acute myeloid leukemia, prognostic factors, cytogenetics, complete remis-sion, overall survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
SAVDA S. Akut myleoid lösemi tanılı hastaların tedavi ve klinik değerlendirilmesi, Van, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Ġç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Van, 2023 Amaç: ÇalıĢmamızın amacı Literatüre Doğu Anadolu Bölgesi‟nin kapsamlı üçüncü ba-samak hastanesinde takip ve tedavi edilen AML hastalarının verilerini sunmaktır. AML hasta-larının genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalımın sürelerini literatür verileyle karĢılaĢtırıl-ması planlandı. Ayrıca AML tanısı ile takibi yapılan hastaların klinik özelliklerini, yeni nesil tedavilerinin etkinlıklerinin analizinin yapılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2012-Aralık 2022 tarihleri arasında merkezimizde AML tanısı ile takip edilen 150 hasta çalıĢmamıza dâhil edildi. Hastaların verileri retrospektif olarak hasta dosyalarından ve hastane bilgi sisteminden ulaĢıldı. Bulgular: ÇalıĢmamızdaki 150 hastanın 82‟i (%55) erkek ve 68‟sı (%45) kadın cinsiyeti oluĢturmuĢ ve yaĢ ortalaması 48,48±17,46 olarak saptandı. 138 hasta (%92) De novo AML ve 12 hasta (%8) sekonder AML olarak saptandı. Hastalar FAB sınıflamasına göre ayrıldığında 121 hasta (%81) AML-M3 dıĢı ve 29 hasta (%19) AML-M3 olarak saptandı. Ġndüksiyon te-davisi verilen 150 hastadan 104‟inde (%59) KR tam yanıt saptandı. Birinci indüksiyon sonrası remisyona giren hastarın 26‟sinde (%17) nüks görüldü. Hastalar genel olarak son klinik du-rumlarına göre incelendiğinde; 88 (%59) hastanın vefat ettiği, 62 (%41) hastanın hala hayatta olduğu görüldü. 29 hastanında Allojenik kök hücre transplantasyonu (AKĠT) yapıldığı görül-dü. Hastaların ortalama hastalıksız sağkalım süresi 66,5 ay olarak saptandı. Sağkalımı etkile-yen durumlar; hastaların ECOG performans durumu, AML M3 dıĢı, risk durumu, kemoterapi yanıtı ve genel tedavi yanıtı olarak belirlendi. TartıĢma ve Sonuç: Akut myeloid lösem (AML) diğer lösemi türlerinden en fazla görü-len bir kanser türü ve yüksek mortalite sahip önemli bir hastalıktır. Hastaların uzun dönem izlemlerinde düzenli tedavi ve takibin sağkalım oranın yükselttiği görülmektedir. Verilerimiz literatür verileri ile benzer olarak görüldü. Genel sağklalım (GS) süresinin bölgesel olarak önemli çeĢitliklere sahip olduğu literatürde gösterilmiĢtir. Bu durum AML hastalığının geniĢ çaplı çalıĢmaların önemini ortaya koymaktadır. ÇalıĢmamız, AML‟yi doğru anlamak ve gele-cekteki çalıĢmalara ıĢık tutması açısından örnek bir klinik çalıĢma arz etmektedir. Anahtar söcükler: Akut myeloid lösemi, prognostik faktörler, sitogenetik, tam remis-yon, ,genel sağkalım.
Özet (Çeviri)
SAVDA S. The treatment and clinical evaluations of patients with Acute leukemia, Uni-versity of Van Yuzuncu Yıl, Faculty of Medicine, Master's Thesis, Van, 2023 Aim: The aim of our study is to present the data of AML patients who were followed up and treated in the comprehensive tertiary care hospital of the Eastern Anatolia Region in the literature. It was planned to compare the overall survival and progression-free survival times of AML patients with the literature data. In addition, it was planned to analyze the clinical characteristics of the patients followed up with the diagnosis of AML and the efficacy of new generation treatments. Materials and Methods: 150 patients who were followed up with the diagnosis of AML between January 2010 and December 2022 in our center were included in our study. The data of the patients were obtained retrospectively from the patient management information sys-tem. Results: The mean age was found to be 48.48±17.46 years. De novo AML was seen in 138 patients (92%) and secondary AML was seen in 12 patients (8%). When the patients were separated according to the FAB classification, 121 (81%) patients were found to be non-AML-M3 and 29 (19%) as AML-M3. Complete response was detected in 104 (59%) of 150 patients who received induction therapy. Recurrence was observed in 26 (17%) patients who went into remission after the first induction. When the patients were examined according to their last clinical condition in general, It was seen that 88 (59%) patients died and 62 (41%) patients were still alive. It was observed that Allogenic stem cell transplantation (ASCT) was performed in 29 patients. The mean disease-free survival time (DPF) of the patients was 66.5 months. The conditions that affect survival; easten Cooperative Onclogy Group (ECOG) per-formance status of the patients, AML M3 status, risk status, general treatment response and chemotherapy treatment response were determined. Discussion and Conclusion: AML is the most common type of cancer among other leu-kemia types and is an important disease with high mortality. It is seen that regular treatment and follow-up increase the survival rate in long-term follow-up of patients. Our data were seen to be similar to the literature data. It has been determined in the literature that the OS duration has significant regional variances. This situation reveals the importance of large-scale studies of AML disease. Our study presents an exemplary clinical study in terms of un-derstanding AML correctly and shedding light on future studies.