Kolonoskopinin bakteriyemi ile olan ilişkisi
Relationship of lower intestinal endoscopy to bacteremia
- Tez No: 828666
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖZAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, Bakteriyemi, Colonoscopy, Bacteremia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada kolonoskopi yapılan hastalarda işlemden hemen sonra alınan kan kültürü ile kolonoskopi sonrası olabilecek bakteriyemi sıklığını ve bakteriyemi varsa hangi bakterilerin ürediğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Genel Cerrahi Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran hastalardan kolonoskopi endikasyonu konulan 19 ile 75 yaş arası 56 hasta alındı. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, varsa diğer hastalıkları, sigara, alkol kullanımları, kolonoskopi istenme nedenleri hasta değerlendirme formuna kaydedildi. Uygun diyet sonrasında bağırsak temizliği yapılan hastalara önce damar yolu açıldı, maske ile oksijen (2–3 lt/dak) verildi, monitorize edildi, kalp atım sayımı ve oksijen satürasyonları takip edildi. Ağrı kontrolü için bilinçli sedasyon uygulandı. Kolonoskopi tek el metoduyla yapıldı. Kolonoskopi ile anüsten başlayarak çekuma kadar gidildi, bakı ile kolon kontrol edildi ve anüse geri dönülerek işlem tamamlandı. İşlem süresi kaydedildi. İşlem tamamlandıktan hemen sonra hastalardan steril bir şekilde intravenöz yol ile 10 ml kan alındı. Alınan kan, kan kültürü tüpüne konuldu ve Mikrobiyoloji Laboratuarına gönderilerek bakteriyemi varlığı arandı. Bulgular: Hastaların 31'i (% 55.4) kadın, 25'i (% 44,6) erkekti. Cinsiyet açısından çalışma örneklemi homojendi (p=0.504). Hastaların 41'inde (% 73,2) tanı konulmuş başka bir sistem hastalığı yoktu, 15 (%26,8) hastada vardı. Kolonoskopi işlem süresi ortalama 17,6 dakika, damar yolunun açık kalma süresi 23,2 dakika, bağırsakların temizliği 2,1 gün, aç kalma süresi 12,8 saatti. Kan kültüründe üreme olmayan 44 hastanın (% 79) oranı, üreme olan 12 hastanın (%21) oranına göre anlamlı düzeyde daha düşüktü (p0.05). Kolonoskopi sonrası üreme olan hastaların 5'inde (% 41,7) Staphylococcus Aureus, 1'inde (% 8,3) Escherichia Coli, 5'inde (% 41,7) Koagulaz Negative Stafilokok, 1'inde (% 8,3) ise Candida Albicans üredi. Sonuç: Kolonoskopi işlemi sırasında geçici bakteriyemi az görülmektedir ancak yüksek bulduğumuz %21 oranını uzun süredir kolonoskopide bakteriyemi çalışması yapılmamasına, dünyada yaşanan değişikliklere veya hasta sayısının az olmasına bağlayabiliriz. iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, we aimed to investigate the frequency of bacteremia that may occur after colonoscopy with the blood culture taken immediately after the procedure in patients who underwent colonoscopy and, if bacteremia, which bacteria reproduced. Material and Metod: Among the patients who applied to the General Surgery Department, 56 patients between the ages of 19 and 75 with colonoscopy indication were included in the study. Patients' age, gender, other diseases, if any, smoking, alcohol use, and reasons for requesting colonoscopy were recorded in the patient evaluation form. In the patients who underwent bowel cleansing after an appropriate diet, vascular access was established, oxygen (2–3 lt/min) was administered by a mask, they were monitored, and their heart rate and oxygen saturations were monitored. Conscious sedation was used for pain control. Colonoscopy was performed with one hand method. Starting from the anus and going up to the cecum with colonoscopy, the colon was checked with examination and the procedure was completed by returning to the anus. Processing time saved. Immediately after the procedure was completed, 10 ml of blood was collected from the patients in a sterile way by intravenous route. The blood taken was placed in a blood culture tube and sent to the Microbiology Laboratory for the presence of bacteremia. Findings: Of the patients, 31 (55.4%) were female and 25 (44.6%) were male. The study sample was homogeneous in terms of gender (p=0.504). There was no other system disease diagnosed in 41 (73.2%) of the patients, and it was present in 15 (26.8%) patients. Colonoscopy procedure time was 17.6 minutes on average, vascular access time was 23.2 minutes, bowel cleansing was 2.1 days, and fasting time was 12.8 hours. The rate of 44 patients (79%) without growth in blood culture was significantly lower than the rate of 12 (21%) patients with growth (p0.05). Staphylococcus Aureus in 5 (41.7%) patients, Escherichia Coli in 1 (8.3%), Coagulase Negative Staphylococcus in 5 (41.7%) patients with growth after colonoscopy, and 1 (8.3%) ) reproduced Candida Albicans. iv Conclusion: Transient bacteremia is rare during the colonoscopy procedure, but the high rate of 21% can be attributed to the lack of bacteremia studies in colonoscopy for a long time, the changes in the world or the low number of patients.