Primer infertil hastalarda D-vit düzeyinin fertil kadınlardaki d-vit düzeyi ile karşılaştırılması
Comparison of D-vit level in patients with primary infertility with D-vit level in fertil women
  1. Tez No: 828693
  2. Yazar: RAHİME KADA DÜKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ERDAL SAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamin düzeyi, infertil kadınlar, fertil kadınlar, Vitamin D level, infertile women, fertile women
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu araştırma primer infertil hastalardaki D vitamin düzeyinin fertil kadınlardaki d vitamin düzeyiyle karşılaştırması yapmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma prospektif olarak Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1. Haziran 2022-31. Mart 2023 tarihleri arasında hastaneye başvuran 75 açıklanamayan primer infertil ve 75 fertil sağlıklı kadın bireylerden oluşturulmuştur. 20-40 yaşları arasında açıklanamayan primer infertil kadınlardan ve fertil kadınlardan iki ml kan örneği alınmıştır. Tüm venöz kan örnekleri 4000 rpm de 10 dk santrifüj edilmiştir. Örneklerden elde edilen plazma LSMS 8045 cihazında 25 hidroksi vitamin düzeylerine bakılarak karşılaştırma yapılmıştır Bulgular: Açıklanmayan primer infertil grubundaki D vitaminin ortalaması 5.35 ± 1.81'ken, fertil kadınlarda D vitamin ortalamasının 12.6 ± 4.44 olduğu saptanmıştır. Çalışma gruplarına göre D vitamin düzeyleri arasında anlamlı olacak düzeyde bir farkın olduğu belirlenmiştir. Açıklanamayan primer infertil grubunun fertil grubuna göre FSH, LH, Progesteron, prolaktin ve Östrojen değerlerinin daha düşük olduğu ancak değerleri arasında anlamlı farklılığın olmadığı fark edilmiştir. Açıklanamayan primer infertil grup ile fertil gruptaki kadınların AMH değerleri arasında anlamlı farklılığın olmadığı ve birbirine yakın değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Açıklanamayan primer İnfertil grubundaki D vitamin düzeylerinin fertil grubundaki kadınlardan düşük olduğu bu bağlamda D vitamin takviyesinin infertil kadınlarda önemli olduğunu düşünmekteyiz. Konu ile ilgili daha fazla randomize kontrollü çalışmanın aydınlatıcı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to compare vitamin D levels in primary infertile patients with vitamin D levels in fertile women. Method: This study was conducted prospectively at Harran University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, 1st June 2022-31. It consisted of 75 unexplained primary infertile and 75 fertile healthy female individuals who applied to the hospital between March 2023. Two ml blood samples were taken from unexplained primary infertile women and fertile women aged 20-40 years. All venous blood samples were centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes. Comparison was made by looking at the 25 hydroxy vitamin levels in the plasma LS-MS 8045 device obtained from the samples. Results: The mean of vitamin D in the unexplained primary infertile group was 5.35 ± 1.81, while the mean of vitamin D in fertile women was 12.6 ± 4.44. It was determined that there was a significant difference between vitamin D levels according to the study groups. It was noticed that the FSH, LH, Progesterone, prolactin and Estrogen values of the unexplained primary infertile group were lower than the fertile group, but there was no significant difference between their values. It was determined that there was no significant difference between the AMH values of the women in the unexplained primary infertile group and the women in the fertile group, and they had values close to each other. Conclusion: The vitamin D levels in the unexplained primary infertile group are lower than those in the fertile group in this context, we think that vitamin D supplementation is important in infertile women, We believe that more randomized controlled studies on the subject will be illuminating