Kars ilinde Ermeni meselesi hakkında anlatılar
Narratives about the Armenian issue in Kars province
  1. Tez No: 828779
  2. Yazar: YUSUF AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜROL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Meselesi, Kars, Ardahan, Iğdır, Halk Bilimi, Halk Anlatıları, Armenian Issue, Kars, Ardahan, Iğdır, Folkloristics, Folk Narratives
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Ermeni Meselesi, Türkiye Cumhuriyeti'ni yaklaşık yüz yıldır meşgul eden siyasî bir sorundur. Bu sorun tarihsel nitelikte olmasına rağmen güncelliğini korumaktadır. Ermeni meselesi, uluslararası ilişkiler ve politikalarda da belli dönemlerde gündemi belirlemektedir. Bu tarihî olayın çözüme kavuşması için farklı disiplinlerde çok sayıda çalışma yapılmıştır. Hepsi farklı bakış açıları sunan bu disiplinler içerisinde halk bilimi de halk edebiyatı ürünleri ile tarih, psikoloji, sosyoloji gibi bilimlere kaynaklık ederek, Ermeni meselesine ayrı bir pencereden bakma imkânı sağlayabilir. Bu çalışma; Kars ilinde Ermeni meselesi hakkında anlatıların alan araştırması ve literatür taraması ile tespit edilip, tasnif edilerek incelenmesine dayanmaktadır. Çalışmanın başlıca amacı, Kars ilindeki Ermeni meselesi sonucunda ortaya çıkan halk edebiyatı ürünlerini toplayarak tahlil etmek ve kalıcı hale getirerek gelecek nesillere aktarmaktır. Ayrıca çalışma; siyasî, millî ve toplumsal bir olaya temas etmektedir. Bu özelliğiyle sözlü tarih ile ilişkili olup mevzubahis sorunun daha iyi anlaşılmasına ve çözümüne katkı sağlaması bakımından farklı bakış açıları sunmaktadır. Bu araştırmada, gözlem ve görüşme yöntemleri ile literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler ışığında Kars ilindeki Ermeni meselesi üzerine ortaya çıkan anlatılar kayıt altına alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, çalışma konusuna yönelik temel kavramlar açıklanmıştır. Birinci bölümde ise Kars'ta Ermeni meselesi üzerine tespit edilen nesir anlatılar incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, manzum anlatılar tespit edilmiş ve incelenmiştir. Üçüncü bölümde de anlatıların ortak unsurları belirlenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Armenian Issue is a political problem that has preoccupied the Republic of Turkey for nearly a century. Although this problem is of a historical nature, it remains up to date. The Armenian Issue also sets the agenda in international relations and policies at certain periods. A large number of studies have been carried out in different disciplines to resolve the historical event. All these disciplines offer a different perspective. Folklore, which is related to other disciplines in different ways, can provide the opportunity to look at the Armenian issue from a different windows by providing resources to sciences such as history, psychology and sociology with folk literature products. This study is based on the review of the narratives about the Armenian issue by conducting a determination and classification through field research and literature survey. The aim is to collect and analyze the folk litareture products that appeared as a result of the Armenian Issue in Kars and make them permanent in order to pass them on to the next generations. Additionally, this study touches on a political, national and social event. With this feature, it is related to oral history and offers different perspectives in terms of contributing to the solution or better understanding of the problem. In this study, narratives that emerged on the Armenian Issue were recorded under the light of informations obtained from the methods of observation, interview and literature survey. The basic concepts towards the subject of the study are explained in the prologue. In the first part, the prose narratives determined on the Armenian Issue in Kars are examined. Examination and determination of verse narratives takes places in the second part. In the third part, the common elements of the narratives are determined and gone under an evaluation.