Ortaöğretim fen eğitiminde STEM araştırmaları: Meta-sentez çalışması
STEM research in secondary science education: A meta-synthesis study
  1. Tez No: 828971
  2. Yazar: REYYAN ASENA GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM education practices, meta-synthesis, secondary school science
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Yapılan meta sentez çalışmasının amacı, ortaöğretim fen eğitiminde STEM alanında yapılan çalışmaların çeşitli boyutlardan incelenmesi ve yorumlanması ve yapılacak olan çalışmalara güncel bir kaynak sunulmasıdır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan meta-sentez yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın kapsamını, 2017-2023 yılları arasında Türkiye'de Yüksek Öğretim Kurumu'nun Ulusal Tez Merkezi'nde bulunan ortaöğretim fen konularını içeren STEM alanında yazılmış 18 adet yüksek lisans tezi ve iki adet doktora tezi olmak üzere 20 adet lisansüstü tezin araştırılması, incelenmesi ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Bulgular: Araştırma kapsamında toplanan veriler yıllarına, araştırma yöntemlerine, örneklem gruplarına, veri toplama araçlarına, çalışmaların sonuçlarına, uygulama sürelerine, ders ve ders konularına yönelik, frekans ve yüzdesel olarak analiz edilmiştir. Çalışmaların amaçlarını, en fazla STEM eğitim uygulamalarının akademik başarıya, kavramsal anlamaya, meslek seçimine etkisi ve STEM'e karşı tutum oluşturmaktadır. Çalışmalarda en çok nitel, nicel, karma yöntemlerin tercih edildiği ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin örneklem olarak çalışıldığı, veri toplama aracı olarak ölçek, başarı testleri ve görüşme formlarının kullanıldığı görülmektedir. Sonuçlar: Çalışmanın bulgularında, STEM eğitimi uygulamalarının öğrencilerin akademik başarılarını, kavramsal anlama düzeylerini, derse ilgilerini, günlük yaşam becerilerini, teknoloji kullanımını, başarı puanlarını artırdığı görülmektedir. Bu çalışmadan elde edilen bulguların literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the meta-synthesis study is to examine and interpret the studies in the field of STEM in science education in secondary education from various dimensions and to present a current source for the studies to be done. Method: In this study, meta-synthesis method, which is one of the qualitative research methods, was used. The scope of the study consists of the research, examination and evaluation of 20 postgraduate theses, including 18 master theses and two doctoral theses, written in the field of STEM, which include secondary education science subjects, in the National Thesis Center of the Council of Higher Education in Turkey between the years 2017-2023. Findings: The data collected within the scope of the research were analyzed in terms of years, research methods, sample groups, data collection tools, results of the studies, application times, course and course topics, in frequency and percentage. The objectives of the studies are mostly the effect of STEM education practices on academic achievement, conceptual understanding, career choice and attitude towards STEM. It is seen that qualitative, quantitative and mixed methods are mostly preferred in the studies, secondary school 10th grade students are studied as a sample, and scales, achievement tests and interview forms are used as data collection tools. Conclusions: In the findings of the study, it is seen that STEM education practices increase students' academic achievement, conceptual understanding levels, interest in the course, daily life skills, technology use, and achievement scores. It is thought that the findings obtained from this study will contribute to the literature.