Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda aracı faktör olarak algılanan ebeveyn tutumlarını kullanarak, genç yetişkinlerde yaygın anksiyete bozukluğu ilişkisinin değerlendirilmesi
Perceived parenting styles as a mediator of the relationship between attention deficit hyperactivity disorder and general anxiety disorder in young adults
- Tez No: 828976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADIGA OSMANLI SHIROLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Anksiyete, Algılanan Ebeveyn Tutumu, Duygusal Sıcaklık, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, General Anxiety Disorder, Anxiety, Perceived Parenting Styles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Türkiye'de, genç yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu ilişkisini incelemektedir. Bu çalışmada dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile yaygın anksiyete bozukluğu ilişkisine ebeveynlik tutumlarının etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın bir diğer amacı duygusal sıcaklık içeren ebeveyn tutumlarının yaygın anksiyete bozukluğu üzerindeki etkisini ölçmektir. Çalışmaya toplam 185 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaşları 18 ve 35 arasında değişmektedir (ORT= 24.63, SS= 5.26 ). Çalışmada katılımcılar çevrimiçi bir şekilde; sırasıyla, Kişisel Bilgiler Formu, Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Ölçeği (ASRS), Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi-7 (YAB-7), Beck Anksiyete Ölçeği, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği (KAET-Ç) 'ni doldurmuşlardır. Sonuç olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile yaygın anksiyete bozukluğunun birbiriyle pozitif korelasyona sahip olduğu görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda genç yetişkinlerde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile yaygın anksiyete bozukluğu arasındaki ilişkide duygusal sıcaklık içeren ebeveyn tutumlarının kısmi aracılık rolü olduğu sonucu elde edilmiştir. Bunun yanında duygusal sıcaklık içeren ebeveyn tutumları ile yaygın anksiyete bozukluğu arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Bir başka deyişle ebeveynlerin yüksek sıcaklık içeren tutumlarının, bireyler üzerinde yaygın anksiyete bozukluğuna karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between attention deficit hyperactivity disorder and generalized anxiety disorder in young adults in Turkey. In this thesis, it was aimed to measure the effect of parenting attitudes on the relationship between attention deficit and hyperactivity disorder and generalized anxiety disorder. Another aim of this study is to measure the effect of parental attitudes containing emotional warmth on generalized anxiety disorder. A total of 185 people participated in this study. The ages of the participants ranged between 18 and 35 (average= 24.63, SD= 5.26). For this purpose the participants were online completed the Personal Information Form, Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Scale (ASRS), Generalized Anxiety Disorder Test-7 (GAD-7), Beck Anxiety Inventory, Abbreviated Perceived Parental Attitudes Scale (EMBU-C). As a result of the analyzes, it was concluded that parental attitudes containing emotional warmth have a partial mediating role in the relationship between attention deficit and hyperactivity disorder and generalized anxiety disorder in young adults. As a result, attention deficit hyperactivity disorder and generalized anxiety disorder were found to have a positive correlation with each other. In addition, it was concluded that there was a negative and significant relationship between parental attitudes containing emotional warmth and generalized anxiety disorder. In other words, it can be said that parents' high-temperature attitudes have a protective effect on individuals against generalized anxiety disorder.