Construction of the discourses related to the couch in psychoanalysis: examination of analysands' discourses in relation to the transference
Psikanalizde divana ilişkin söylemlerin analizi: Analizanların söylemlerinin aktarım ile ilişkili olarak incelenmesi
  1. Tez No: 828999
  2. Yazar: REFİKA ÇİĞDEM VAİZOĞLU ŞENGÜNLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ, YRD. DOÇ. DR. SEVDA SARI DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikanaliz, divan, aktarım, özne pozisyonları, söylem analizi, psychoanalysis, couch, transference, subject positions, discourse analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Psikanalizde divan, geleneksel olarak analiz öncesi görüşmeleri sonlandıran ve analizi başlatan bir konumda bulunmaktadır. Divana ne zaman geçileceği ve bu sürece dair yaşantılar ise her özne ve her çalışma için farklılıklar içermektedir. Bu çalışmada psikanaliz ve divan kavramlarının psikanalitik bir sürece devam eden kişilerin zihinlerinde nasıl yapılandırıldığı ve bunun divana geçmek ile ilgili arzu ve tereddütlerine olan etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda kendilerini ve analistlerini bu süreçte nasıl konumlandırdıkları aktarım kavramı üzerinden incelenmiştir. Bu amaçla mevcut durumda psikanalitik bir çalışmaya devam eden sekiz katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler söylem analizi metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizin sonucunda bulgular; psikanalize dair söylemler, divana dair söylemler, çalışma içinde analistinin pozisyonu ve özne pozisyonları olmak üzere 4 ana başlıkta gruplanmıştır. Bu ana başlıklar ve altlarında yer alan alt başlıklar psikanalitik kurama dair literatür ve alanda yapılan diğer çalışmalar üzerinden yorumlanmış ve tartışılmıştır. Bu yorumlar üzerinden gelecek araştırmalar ve klinik uygulamalar için öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In psychoanalysis, the couch traditionally takes a position that ends the preliminary interviews and initiates the process of analysis. Transition to the couch and related experiences include subjective differences for each analysand and each process. In this study, it was aimed to investigate how the concepts of psychoanalysis and the couch are constructed in the minds of participants who were continuing a psychoanalytic process and the effect of these constructions on their desires and hesitations about the couch. Additionally, how they position themselves and their analysts in this process were examined through the concept of transference. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with eight participants who were on a psychoanalytic process. The interviews were analyzed using the discourse analysis method. As a result of the analysis, the findings were gathered under four main headings as; discourses about psychoanalysis, discourses about the couch, analyst's positions in the psychoanalytic process and subject positions. These main topics and their sub-topics were interpreted and discussed through the literature on psychoanalytic theory and other studies in the field. Suggestions for future research and clinical implications were presented through these comments.