Şuayb Arnavut'un hadis ilmindeki yeri
Shuaib Arnaout's position in the science of hadith
- Tez No: 829018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHA ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şuayb Arnavut, Hadis, Muhaddis, Tahkik, el-İhsân fî takrîbi Sahîhi İbn Hibbân, Shuayb Arnaout, Hadith, Muhaddith, Textual criticism, el-Ihsân fî taqrîbi Sahîhi Ibn Hibbân
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Hadisler, İslam dininde önemli bir konuma sahiptir. Bu sebeple üzerinde en çok araştırma yapılan alanların başında gelmektedir. İlk dönemlerden itibaren hadisleri sonraki çağlara taşıma gayreti içerisinde olan alimler olagelmiştir. Bugün onların bu gayretleri sayesinde hadis külliyatı elimizde bulunmaktadır. Çalışmada bu alimlerden olan, hadis alanında yaptığı tahkik, tahrîc, ta'likleriyle tanınan ve son dönemin önemli muhaddislerinden biri olarak kabul edilen Şuayb Arnavut'un hadis ilmindeki yeri ve tahkik metodu incelenmiştir. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte; araştırmanın konusu, önemi, amacı, metodu, kaynakları, sınırları ve konu ile alakalı çalışmalar zikredilmiştir. Birinci bölümde, Şuayb Arnavut'un hayatı, yaşadığı dönem ve coğrafya hakkında genel bilgiler verilmiş, ilmi birikimini elde etme serüveni işlenmiş ve eserleri tespit edilerek bu eserlerdeki tahkik metodu incelenmiştir. İkinci bölümde, Şuayb Arnavut'un hadis ilmi ile alakalı görüşleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise onun, el-İhsân fî takrîbi Sahîh'i İbn Hibbân isimli eser özelinde hadisçiliği üzerinde durulmuş ve bu eserin diğer tahkikleriyle mukayesesi yapılmıştır. Ayrıca bu eserde İbn Hibbân'a itiraz ederek zayıf saydığı hadisler ve gerekçeleri tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hadiths have an important position in the religion of Islam. For this reason, it is one of the most researched areas. Since the early periods, there have been science who tried to carry the hadiths to the next ages. Today, thanks to their efforts, we have the hadith corpuses. In the study, the place and method of science of textual criticism of Shuayb Arnaout, one of these scientists, who is known for his textual criticisms, takhrîj and ta'liqs in the field of hadith and is considered one of the important muhaddiths of the last period, in the science of hadith was examined. The study consists of an introduction and three parts. At the introduction, the subject, importance, purpose, method, sources, limits of the research and studies related to the subject are mentioned. In the first part, general information about Shuayb Arnaout's life, his period and geography were given, his adventure in acquiring his scientific knowledge was discussed, his works were identified and the method of textual criticism in these works was examined. In the second part, Shuayb Arnaout's views on the science of hadith are discussed. In the third part, his hadith scholarship was focused on, specifically in the work called el-Ihsân fî taqrîbi Sahîhi Ibn Hibbân, and a comparison of this work with other textual criticism was made. In addition, in this work, the hadiths that Ibn Hibbân considered weak, and their reasons were tried to be analyzed.