2002 sonrası Türkiye-Lübnan ilişkileri
Türkiye-Lebanon relations after 2002
- Tez No: 829022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Lübnan, Ortadoğu Bölgesi, Osmanlı, Suriye, Türkiye, Lebanon, Middle East Region, Ottoman, Syria, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye-Lübnan ilişkileri tarihsel olarak yoğun gündemli bir seyir izlemiştir. Bu ilişkilerde ticari, kültürel ve dilsel bağlar etkili olmuştur. Osmanlı tarihinin de bir parçasını oluşturan ikili ilişkiler, Türkiye'ye tevarüs edilmiş kurumsal bağları içermektedir. Lübnan'ın 1943'te bağımsızlığını kazanmasından sonra, bazı tarihi ve güvenlik engellerine rağmen, Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri açıdan iş birliği artış kaydetmiştir. Türkiye, iç çatışmalarda Lübnan'ı destekleyen girişimlerde bulunmuş; bu noktada ilişkilerin gelişmesi noktasında bazı anlaşmalar imzalamıştır. Özellikle sanayi, tarım, gıda, elektronik vb. ürünleri ihraç ederek ekonomik ilişkileri güçlendirmiştir. Bu ilişkiler terörle mücadele, kültürel ve eğitsel değişim programları gibi alanlarda iş birlikleri sağlanarak devam ettirilmiştir. Türkiye, Ak Parti döneminde dış politik olarak Orta Doğu ve Arap dünyasına odaklanmış; Lübnan'la ilişkiler de bundan nasibini almıştır. İkili ilişkilerin genelde bölgesel krizlerden etkilendiği gözlenmiştir. Bu çalışma, 2002 yılı sonrasında Türkiye-Lübnan ilişkilerine odaklanmakta olup, tarihsel anlatım yöntemini benimsemiştir. Osmanlı Döneminden başlayan ilişkiler kronolojik olarak tarihsel arka planıyla sunulmaya çalışılmıştır. Çalışma, tarihsel olarak Türkiye-Lübnan ilişkilerinin hangi düzeylerde seyrettiğini izlemeye dönük bir çabanın ürünü olarak gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Türkiye-Lebanon relations have historically followed a busy agenda. Commercial, cultural, and linguistic ties have been effective in these relations. The bilateral relations, which also form a part of Ottoman history, include institutional ties inherited from Türkiye. After Lebanon gained independence in 1943, economic, political, and military cooperation with Türkiye increased, despite some historical and security obstacles. Türkiye has taken initiatives to support Lebanon in internal conflicts; At this point, some agreements have been signed to develop relations. Especially in industry, agriculture, food, electronics, etc. It strengthened economic relations by exporting products. These relations have been maintained by providing cooperation in areas such as the fight against terrorism and cultural and educational exchange programs. During the AK Party period, Türkiye focused on the Middle East and the Arab world in terms of foreign policy; the relations with Lebanon also had their share of this. It has been observed that bilateral relations are generally affected by regional crises. This study focuses on Türkiye-Lebanon relations after 2002 and adopts the historical narrative method. The relations starting from the Ottoman Period have been tried to be presented chronologically with their historical background. The study are carried out as a product of an effort to monitor the historical levels of Türkiye-Lebanon relations.