Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizinde kamu düzenine aykırılığın revizyon yasağı kapsamında incelenmesi
Examination of the violation of public order in the recognition and enforcement of foreign court decisions within the scope of the prohibition of révision au fond
- Tez No: 829084
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR TÜTÜNCÜBAŞI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Revizyon (révision), revizyon yasağı (non révision au fond), kamu düzeni, tanıma, tenfiz, Revision (révision), prohibition of revision (non révision au fond), public order, recognition, enforcement
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 229
Özet
Revizyon yasağı (non révision au fond), birçok ülke hukuklarında ve Türk hukukunda yabancı mahkeme ve hakem kararlarının tanınması ve tenfizinde kabul edilmiş bir ilkedir. İlke, tanıma ve tenfizin talep edildiği ülkede, yabancı kararda yer alan maddi ve hukuki tespitlerin bağlayıcı olmasını ifade etmektedir. Tanınma ve tenfiz edilme engeli olan“hükmün kamu düzenine açıkça aykırı olmaması”toplum menfaatlerini korunmasına hizmet eden ve ülkelerin vazgeçemeyeceği bir tenfiz engelidir. Hükmün kamu düzenine açıkça aykırılığının incelenmesinin revizyon uygulanmasını gerektirip gerektirmediği, kamu düzeni kavramının milletlerarası usul hukukunda nasıl tanımlandığı ve uygulandığına bağlıdır. Bu çalışmada; revizyon yasağıyla korunan menfaatler, tanıma ve tenfizde kamu düzenine ilişkin koşulun anlamı, amacı ve kapsamı ile Türk hukukunda ve karşılaştırmalı hukuklarda revizyon yasağı ve kamu düzeni kavramı arasındaki bağlantıya yaklaşım ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
The prohibition of revision (non révision au fond) is a principle accepted in the recognition and enforcement of foreign court and arbitral awards under the laws of many countries and Turkish law. The principle refers to the factual and legal determinations contained in the foreign award being binding in the country where recognition and enforcement is sought. The obstacle to recognition and enforcement,“the judgment is not manifestly contrary to public order”, is an obstacle to enforcement that serves to protect the interests of society and cannot be waived by countries. Whether the examination of a provision's apparent contradiction to public order requires the application of revision depends on how the concept of public order is defined and applied in international procedural law. In this study; the interests protected by the prohibition of revision, the meaning, purpose and scope of the public order condition in recognition and enforcement, and the approach to the connection between the prohibition of revision and the concept of public order in Turkish law and comparative law will be revealed.