112 Acil Sağlık hizmetleri çalışanlarının Covid-19 salgınına yönelik algı ve tutumları
Perceptions and attitudes of 112 Emergency Health Services employees towards the Covid-19 outbreak
  1. Tez No: 829125
  2. Yazar: MELİH KOCATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Salgın Afeti, Acil Sağlık Hizmetleri, Algı, Tutum, Covid-19, Pandemic Disaster, Emergency Health Services, Perception, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının Covid-19 salgınına yönelik algı ve tutumlarının incelenmesidir. Araştırma Nisan 2022 - Eylül 2022 tarihleri arasında, İstanbul İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Anadolu Bölgesi Başhekimliğinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini İstanbul İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliği Anadolu Bölgesi'ne bağlı tüm istasyonlarda çalışan 1720 acil sağlık hizmetleri çalışanı oluşturdu. Örneklem, evren sayısı bilinen örneklem büyüklüğü hesaplama formülü ile belirlendi. Çalışmanın örneklem büyüklüğü 312 olarak hesaplandı. Çalışmada veri kayıpları olabileceği göz önüne alınarak araştırmaya katılmayı kabul eden ve kabul edilme kriterlerini taşıyan 431 sağlık profesyoneli araştırmaya alındı. Katılımcıların yaş ortalamaları 27,79±5,76'ydı. Katılımcıların %54,4 kadın, %68,9'u bekardı. Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının %61,7'si ön lisans, %22,7'si lisans, %7,2'si lise mezunuydu. Katılımcıların %87,5'nin kronik bir hastalığı yoktu. Araştırmaya katılan acil sağlık hizmetleri çalışanlarının %87,5'i sağlık teknisyeni/teknikeri %12,5'i doktordu. Katılımcıların aylık çalışma saati ortalama 180,48±26,15; aylık nöbet sayıları ortalama 7,71±1,06'ydı. Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının Covid-19 Salgınına Yönelik Algı ve Tutumları Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalamaları 2,68±,37 ile ortalama bir değer olarak belirlendi. Hastalık Algısı alt boyut puan ortalamaları 3,27±,52; Nedenler Algısı alt boyut puan ortalamaları 2,41±,66, Kontrol Algısı alt boyut puan ortalamaları 2,93±,61, Kaçınma Davranışı alt boyut puan ortalamaları 2,74±,79'du. Acil sağlık hizmetleri çalışanlarının Covid-19 salgını ve ileride görülebilecek diğer salgınlarla ilgili algı ve tutumlarını olumlu yönde geliştirebilmesi için hizmet içi eğitimler planlanabilir. Ayrıca bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgi düzeyinin arttırılması için bu eğitimler kongre, sempozyum ve seminerlerle desteklenebilir. Sağlık çalışanları için yeterli ekipmanın tedarik edilmesi sağlık çalışanlarının motivasyonunu yükseltebilir. Çalışanların özlük hakları korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the perceptions and attitudes of 112 emergency healthcare workers towards the Covid-19 pandemic. The research was conducted between April 2022 and September 2022 at the Istanbul Provincial Ambulance Command Control Center, Anadolu Region Directorate of Health. The population of the study consisted of 1,720 emergency healthcare workers employed at all stations affiliated with the Istanbul Provincial Ambulance Command Control Center, Anadolu Region Directorate of Health. The sample size was determined using the formula for calculating the sample size with a known population size, and it was calculated to be 312. Taking into account potential data loss, 431 healthcare professionals who agreed to participate in the research and met the inclusion criteria were included in the study. The participants had a mean age of 27.79±5.76. Among the participants, 54.4% were female and 68.9% were unmarried. Of the emergency healthcare workers, 61.7% had an associate degree, 22.7% had a bachelor's degree, and 7.2% were high school graduates. 87.5% of the participants did not have any chronic illnesses. Among the emergency healthcare workers who participated in the research, 87.5% were healthcare technicians/technologists and 12.5% were doctors. The average monthly working hours of the participants were 180.48±26.15, and the average number of monthly shifts was 7.71±1.06. The total mean score of the Perception and Attitude Evaluation Scale for Covid-19 among emergency healthcare workers was determined to be 2.68±0.37, indicating an average level. The mean scores for the Perception of Disease subscale were 3.27±0.52, for the Perception of Causes subscale were 2.41±0.66, for the Perception of Control subscale were 2.93±0.61, and for the Avoidance Behavior subscale were 2.74±0.79. In-service trainings can be organized to improve the perceptions and attitudes of emergency healthcare workers towards the Covid-19 pandemic and potential future outbreaks. Furthermore, these trainings can be complemented by conferences, symposiums, and seminars to enhance the knowledge level about infectious diseases. Providing sufficient equipment for healthcare workers can enhance their motivation. The rights and benefits of the employees should be protected.