European Union's approach to artificial intelligence in the context of human rights
Avrupa Birliği'nin insan hakları bağlamında yapay zeka yaklaşımı
- Tez No: 829163
- Danışmanlar: DR. ZÜHAL ÜNALP ÇEPEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Avrupa Birliği, İnsan Hakları, Etik Yapay Zeka, Güvenilir Yapay Zeka, Hesap Verebilir Yapay Zeka, İnsan Merkezli Yapay Zeka, Yapay Zeka Regülasyonları, Artificial Intelligence, European Union, Human Rights, Ethical Artificial Intelligence, Trustworthy Artificial Intelligence, Responsible Artificial Intelligence, Human-Centred Artificial Intelligence, Artificial Intelligence Regulations
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yapay zeka 1950'lerden itibaren uluslararası konferanslarda ve literatürde kendinden söz ettirmeye başlamıştır, ancak son yirmi yıl içerisinde yeni bir trend haline gelmiş ve literatürdeki varlığını giderek artırmıştır. Teknolojinin hız kesmeden gelişmeye devam ettiği dijital çağda yapay zekâ devletler için önemli bir güç göstergesi haline gelmiş, hatta uluslararası sistemdeki güç dengelerinin değişmesine olanak sağlamıştır. Bu bağlamda, Avrupa Birliği'nin yapay zekaya insan merkezli ve düzenleyici yaklaşımı Avrupa Birliği'nin teknolojik ilerlemesinin önünde bir engel teşkil etmektedir. Sosyal bilimler alanında literatürdeki yapay zeka çalışmaları, yapay zekanın kasıtlı ya da kasıtsız olarak istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebileceğini tartışmaktadır. Yapay zekanın kaynağı olan veri kötü amaçlarla kullanıldığında ya da suistimal edildiğinde çeşitli insan hakları ihlallerine yol açmaktadır. Avrupa Birliği ise etik, güvenilir ve hesap verebilir bir yapay zekanın önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma Avrupa Birliği'nin Lizbon Anlaşması ve AB Temel Haklar Bildirgesin'de söz edilen dayandığı temel değerleri de göz önüne alarak Avrupa Birliği'nin insan merkezli yapay zeka yaklaşımını eleştirel yönden ele almayı hedeflemektedir. Avrupa Birliği'nin yayınlamış olduğu ve kendisinin de mihenk taşı olarak adlandırdığı yapay zeka regülasyonlarının (Genel Veri Koruma Yönetmeliği (2016), Güvenilir Yapay Zeka İçin Etik Kurallar (2019), Yapay Zeka Üzerine Beyaz Kitap: mükemmellik ve güven için bir Avrupa yaklaşımı (2020), AB Yapay Zeka Yasası (2021), Yapay Zekâ Sorumluluk Direktifi (2022)) teknolojik ilerlemenin önünde bariyer teşkil edip etmediğini, Avrupa Birliği'nin katı regülatif yaklaşımında haklı olup olmadığını tartışarak literatürdeki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence has started to be mentioned in international conferences and literature since the 1950s, but it has become a new trend in the last two decades and has gradually increased its presence in the literature. In the digital age where technology continues to develop without slowing down, Artificial Intelligence has become an important power indicator for states and has even enabled the balance of power in the international system to change. In this context, the European Union's human-centred and regulatory approach to artificial intelligence constitutes an obstacle to the technological progress of the European Union. Artificial intelligence studies in the literature in the field of social sciences discuss that artificial intelligence may cause undesirable consequences, either intentionally or unintentionally. When data, which is the source of artificial intelligence, is misused or abused, it leads to various human rights violations. The European Union emphasises the importance of an ethical, trusthworthy and responsible Artificial Intelligence. This thesis aims to critically examine the European Union's human-centred approach to artificial intelligence, taking into account the fundamental values on which the European Union is based that are enshrined on the Lisbon Treaty and EU Charter of Fundamental Rights. It aims to fill the gap in the literature by discussing whether the artificial intelligence regulations (General Data Protection Regulation (2016), Ethics Guidelines For Trustworthy AI (2019), White Paper on Artificial Intelligence: a European approach for excellence and trust (2020), EU Artificial Intelligence Act (2021), Artificial Intelligence Liability Directive (2022)), which the European Union has published constitute a barrier to technological progress and whether the European Union is right in its strict regulatory approach.