Alkol kullanım bozukluğu olan bireylerde bağımlılık şiddeti ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between addiction severity and alexithymia levels in individuals with alcohol use disorder
  1. Tez No: 829216
  2. Yazar: BURCU SEVİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLAN ERGÜL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozukluğu, Aleksitimi, Alkol bağımlılık şiddeti, Alcohol use disorder, Alexithymia, Severity of Alcohol Dependence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı alkol kullanım bozukluğu olan bireylerde alkol bağımlılık şiddeti ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya gönüllü katılım sağlayan bireylerin alkol bağımlılık şiddetleri ve aleksitimi düzeyleri cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve medeni durum değişkenleri ayrı ayrı incelenmiş olup, son olarak alkol bağımlılık şiddeti ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde yatarak tedavi gören ve Adsız Alkolikler Bakırköy ve Uludağ oluşumunun grup toplantılarına katılan alkol kullanım bozukluğu tanısı almış 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında demografik bilgilere ilişkin soruların yer aldığı araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Alkol Bağımlılık Şiddeti Ölçeği(ABŞÖ) ve 20 Maddelik Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS29 kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın sonucunda bekar katılımcılan alkol bağımlılık şiddetinin evli olanlardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Aleksitimi düzeyi ile demografik bilgiler arasındaki ilişki incelendiğinde erkek bireylerin kadın bireylere göre daha yüksek aleksitimi düzeyine sahip oldukları gözlemlenmiştir. Son olarak alkol bağımlılık şiddeti ile aleksitimi düzeyi arasındaki ilişkiyi incelediğimizde ise aralarında güçlü bir ilişki olduğu ve anlamlı olarak birlikte arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between severity of alcohol dependence and alexithymia in people with alcohol use disorder. The severity of alcohol dependece and alexithymia levels of the individuals who voluntarily participated in the study were examined separately for the variables of gender, age, education level and marital status, and the relationship between severity of alcohol dependence and alexithymia levels was examined. The sample of the study consists of individuals aged 18 years or older with alcohol use disorder who are inpatients at NP Istanbul Brain Hospital and attend the group meetings of Anonymous Alcoholics Bakırköy and Uludağ groups. Sociodemographic Information Form prepared by the researcher, which included questions about demographic information, Alcohol Addiction Severity Scale (ASDS) and 20-item Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) were used to analyze the data. The data of the study were analyzed using SPSS29. As a result of the study, it was determined that the severity of alcohol dependece of the single participants was statistically significantly higher than the married participants. It has been observed that the relationship between alexithymia level and demographic information is gradually higher in males than females. Finally, when we examine the relationship between severity of alcohol dependence and the level of alexithymia, it has been found that there is a strong relationship between them and increased significantly together.