The dictionary use among generation Z students of English: A survey study
Z kuşağı İngilizce öğrencilerinin sözlük kullanımı: Bir anket çalışması
  1. Tez No: 829302
  2. Yazar: MERVE AYÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: sözlük kullanımı, sözlük araştırması, Z kuşağı, İngilizce öğrencileri, hazırlık sınıfı, anket çalışması, dictionary use, dictionary research, Generation Z, students of English, preparatory class, survey study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sözlükler dil öğreniminin vazgeçilmez araçlarıdır. Ayrıca bilinmeyen kelimeleri öğrenmek ve dil becerilerini geliştirmek için de önemli referanslardır. Günümüzde teknolojiyle birlikte yaşamın her alanı hızla değişmektedir. Hızla değişen dünyada günümüz kuşağının sözlük davranışlarında da değişimlere tanık olmak kaçınılmazdır. Sözlük kullanımında Z kuşağının en temel sorunlarından biri sözlük kullanımı hakkında ne bildikleri ve ne tercih ettikleri, ayrıca sözlüklerin ne kadar pratik olduğu konusunda bilgilerinin olup olmadığıdır. Bir diğer başlıca sorun ise sözlüklere başvururken ne kadar yeterli oldukları ve sözlüklerin zenginliğinin farkında olup olmadıklarıdır. Buna bağlı olarak bildiğimiz kadarıyla üniversite düzeyinde Z kuşağı İngilizce öğrencilerin sözlük davranışlarını ortaya koyan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki Z Kuşağı İngilizce öğrencilerinin sözlük kullanımını üniversite düzeyinde araştırmaktır. Daha spesifik olarak bu tez, Türk üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin ihtiyaçları, tercihleri, tutumları ve davranışları gibi sözlük kullanma kültürlerini incelemektedir. Bu bilgileri ölçmesi amacıyla araştırmada cevaplanması beklenen araştırma soruları şunlardır: 1. Z kuşağı İngilizce öğrencilerinin basılı sözlüklere yönelik davranış ve tutumları nasıldır? 2. Z kuşağı İngilizce öğrencilerinin elektronik sözlüklere yönelik davranış ve tutumları nasıldır? 3. Z kuşağı İngilizce öğrencilerinin sözlük kullanımına yönelik davranış ve tutumları genel olarak nasıldır? Bu çalışma, Z kuşağının sözlük kullanımını araştırmaya yönelik bir anket çalışmasına dayanmaktadır. Anket çoktan seçmeli soruların olduğu ve 5'li Likert ölçekli anketin bulunduğu iki bölümden oluşmaktadır. Anket yaş, cinsiyet ve öğrencilerin hangi bölümden olduğunu da gösteren toplam 43 maddeden oluşmuştur. İlk 17 madde çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Soruların geri kalanı (23 madde) Likert ölçeğindeki ifadelerden oluşmaktadır. Bu anket çalışmasına 112 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 74 kadın ve 38 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Yaş açısından değerlendirildiğinde katılımcıların tamamı Z kuşağı öğrencilerinden oluşmaktadır. Katılımcıların büyük çoğunluğu 18-21, 5 katılımcı 22-25 yaş aralığındadır. Araştırma, Atatürk Üniversitesi'nin eğitim dili İngilizce olan bölümlerinde öğrenim gören Z kuşağı öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Anket, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği, Mütercim Tercümanlık olmak üzere dört farklı bölümde öğrenim gören hazırlık sınıfı öğrencilerine uygulanmıştır. Anketten elde edilen bilgiler SPSS programına kaydedilmiştir. Verilerin analizinde katılımcıların verdikleri yanıtlara ait frekans dağılımları, yüzdeler, ortalamalar, standart sapma değerleri gibi tanımlayıcı istatistikler, ölçeğin güvenirlik ve geçerliliğine ait güvenirlik analizleri ve bazı demografik özellikler SPSS 25,0 (IBM SPSS 25,0 Corp. Inc) programı vasıtasıyla ölçülmüştür. Birinci araştırma sorusu olan Z Kuşağı İngilizce öğrencilerinin basılı sözlüklere yönelik davranış ve tutumları nasıldır? sorusuna yönelik yanıtlara bakıldığında, katılımcıların çoğunluğu ilk sözlüklerini ilkokul yıllarında edinmiş ve aynı dönemde kullanmaya başlamıştır. Basılı sözlük konusundaki tercihlerinin iki dilli sözlüklerden yana olmasının yanında, katılımcıların çoğu iki dilli sözlüklerin en kullanışlı tür olduğunu belirtmiştir. Ayrıca birçok öğrenci sözlükleri kendi ihtiyaçları doğrultusunda seçtiklerini ifade etmiştir. Ancak çoğu öğrencinin en az bir basılı sözlüğü olmasına rağmen ekler bölümünü okuyan öğrenci sayısı azınlıkta kalmıştır. Ayrıca öğrencilerin çoğunluğu Uluslararası Fonetik Alfabesinin nasıl kullanılacağını bildiklerini belirtmişlerdir. Bu analizden elde edilen veriler, öğrencilerin basılı sözlüklerdeki kelimelere erişim hızından memnun olmasalar da hâlâ basılı sözlükleri kullandıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, basılı sözlükleri kullanırken bile tek dilli sözlükler yerine iki dilli sözlükleri tercih etmeleri bilgiye hızlı erişim istediklerini göstermektedir. İkinci araştırma sorusu olan Z Kuşağı İngilizce öğrencilerinin elektronik sözlüklere yönelik davranış ve tutumları nasıldır? sorusuna yönelik yanıtlara gelince, bu araştırmadan elde edilen veriler Z Kuşağı İngilizce öğrencilerinin çoğunlukla elektronik sözlükleri, elektronik sözlükleri kullanırken ise iki dilli sözlükleri tercih ettiklerini göstermiştir. Bu sonuç, Z Kuşağının kelimelere ve bilgiye hızlı ve kolay erişim için elektronik sözlükleri kullandığını göstermektedir. Basılı sözlüklerde bulunmayan kelimelerin telaffuzunu dinleme özelliği, Z kuşağının sözlük kullanımında elektronik sözlüklerin en çok tercih ettiği özelliği olmuştur. Üçüncü araştırma sorusu olan Z Kuşağı İngilizce öğrencilerinin sözlük kullanımına yönelik davranış ve tutumları genel olarak nasıldır? sorusuna yönelik yanıtlara ilişkin olarak, Z Kuşağı İngilizce öğrencileri, elektronik sözlük kullanmanın zaman tasarrufu sağladığına inandıkları için basılı sözlüklerdense elektronik sözlük kullanmayı tercih etmektedirler. Ayrıca, sözlüklerin İngilizce öğrenirken dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olması nedeniyle faydalı ve gerekli olduğunu düşünmektedirler. Son olarak, Z kuşağı İngilizce öğrencileri sözlükleri nasıl kullanacaklarını bildiklerini düşünmektedirler. Sonuç olarak öğrenciler referans becerilerinden memnundurlar. İşlevsel olarak, bu çalışmanın sonuçlarının Z Kuşağı öğrencilerinin sözlük kullanımına ilişkin önemli bilgiler sunduğuna inanılmaktadır. Bu çalışmanın aynı zamanda sözlük araştırmaları alanına da önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Dictionaries are indispensable tools for language learning. They are significant references for learning unknown vocabulary and developing language skills. Today, every area of life has been changing rapidly with technology. In such a rapidly changing world, it is inevitable to witness changes in the dictionary behaviors of today's generation. In the context of dictionary use, one primary problem with Generation Z is that it is not certain what they know about the use of dictionaries and how practical the dictionaries they prefer are. Another challenging problem is to what extent they are adequate while consulting dictionaries and whether they are aware of the richness of dictionaries. Relatedly, to our knowledge, no study has yielded the dictionary behaviors of Generation Z learners of English at the university level. Thus, the aim of the present study is to investigate the dictionary use of Generation Z students of English in Turkey at the university level. More specifically, this thesis explores the behaviors and attitudes of Turkish university preparatory-class students towards dictionaries. The research questions expected to be answered through the present study are the following: 1. How are the behaviors and attitudes of Generation Z students of English towards printed dictionaries? 2. How are the behaviors and attitudes of Generation Z students of English towards electronic dictionaries? 3. How are the behaviors and attitudes of Generation Z students of English towards dictionary use in general? This study is based on a survey study to investigate the behaviors and attitudes of Generation Z towards dictionaries. A questionnaire survey was used to collect the data for the present research. It consisted of two parts: multiple-choice questions and a 5-point Likert-scale questionnaire. The questionnaire totally consisted of 43 items, including age, gender, and department. The first 17 items included multiple-choice questions. The rest of the questions (23 items) were the Likert scale statements. In this study, 112 students participated in the questionnaire survey. The participants of the study consist of 74 female and 38 male students. When evaluated in terms of age, all participants are in the Generation Z age range. The vast majority of participants are between the ages of 18 – 21. Only 5 participants are between the ages of 22 – 25. The study was conducted with the students of Generation Z who study at the departments whose language of instruction is English at Atatürk University in Erzurum / Turkey. The survey was applied to preparatory-class students studying in four different departments of Atatürk University in Turkey: American Culture and Literature, English Language and Literature, English Language Teaching, English Translation and Interpreting. The data obtained from the survey was recorded in the SPSS program. In the analysis of the data, descriptive statistics such as frequency distributions, percentages, averages, standard deviation values of the answers given by the participants, analyses of the reliability and validity of the scale, and some demographic characteristics were tested through the SPSS 25.0 (IBM SPSS 25.0 Corp. Inc) program. In terms of the first research question How are the behaviors and attitudes of Generation Z students of English towards printed dictionaries?, the data obtained from this research displayed that the majority of participants acquired their first dictionaries during their elementary school years and started using them during the same period. Their preferences regarding printed dictionaries are for bilingual ones, and most participants also stated that bilingual dictionaries were the most useful type. Additionally, many students mentioned that they chose dictionaries based on their own needs. However, despite the fact that most students had at least one printed dictionary, the number of students who read the appendices section was in the minority. Also, the majority of students knew how to use IPA. The data obtained from this analysis demonstrated that students have still used printed dictionaries although they are not satisfied with the speed of accessing words in printed dictionaries. Also, even when using printed dictionaries, they preferred using bilingual dictionaries over monolingual ones, thus indicating their desire to access information quickly. As for the second research question, What are the behaviors and attitudes of Generation Z students of English towards electronic dictionaries?, the data obtained from this research showed that Generation Z students of English mostly preferred electronic dictionaries, and while using electronic dictionaries, they chose bilingual dictionaries. In line with the characteristics of Generation Z, this result indicates that Generation Z uses electronic dictionaries for quick access to words and easy access to information. The feature of listening to the pronunciation of words, which is not available in printed dictionaries, has indeed been the most preferred feature of electronic dictionaries for Generation Z. In terms of the third research question How are the behaviors and attitudes of Generation Z students of English towards dictionary use in general?, Generation Z students of English prefer using electronic dictionaries to printed dictionaries since they believe that using electronic dictionaries saves time. Additionally, they think that dictionaries are beneficial and necessary because they help them improve their language skills while learning English. Last but not least, Generation Z students of English are of the opinion that they know how to use dictionaries. Thus, they are satisfied with their reference skills. Functionally, the results of the present study are believed to offer significant insights into the dictionary use among Generation Z students. This study is also expected to make an essential contribution to the field of dictionary research.