Üniversite öğrencilerinde travmatik yaşantıların anksiyete duyarlılığı ile ilişkisinde bilişsel duygu düzenleme becerisinin rolü
The role of cognitive emotion regulation skills in the relationship of traumatic experiences and anxiety sensitivity in university students
  1. Tez No: 829306
  2. Yazar: ELÇİN GAYE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik Yaşantılar, Bilişsel Duygu Düzenleme Becerileri, Anksiyete Duyarlılığı, Üniversite Öğrencileri, Traumatic Experiences, Cognitive Emotion Regulation Skills, Anxiety Sensitivity, University Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde travmatik yaşantıların anksiyete duyarlılığı ile olan ilişkisinde bilişsel duygu düzenleme becerilerinin etkisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemi arasında yer alan ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırma evreni, Türkiye' de üniversitede eğitim görmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, ulaşılabilirliği açısından kolayda yöntemi ile seçilen, 18-26 yaş arası toplamda 226'sı kadın bireyler ve 118'i erkek bireylerden oluşan 344 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırma modeli olarak basit ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini, Kişisel Bilgi Formu, Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve Travmatik Yaşantılar Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel işlemleri Statistical Package for the Social Science v26 programıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi ve yorumlanması yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, üniversite öğrencilerinin sahip oldukları travmatik yaşantılar anksiyete duyarlılığı arasındaki ilişkiyi pozitif yönde etkile istatiksel olarak anlamlı bir biçimde etkilemektedir. Bunun yanında bilşsel duygu düzenleme becerilerinden kendini suçlama, kabul etme, düşünceye odaklanma, pozitif tekrar odaklanma, bakış açısına yetişmek, yıkım ve diğerlerini suçlama ile travmatik yaşantılar ve anksiyete duyarlılığı (bilişsel, fiziksel ve sosyal belirtiler) arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğuna ulaşılmıştır. Travmatik yaşantıların, anksiyete duyarlılığı üzerindeki pozitif yönde etkisinde bilişsel duygu düzenlemenin aracılık etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between the effects of cognitive emotion regulation skills on the relationship between university students' traumatic experiences and anxiety sensitivity. The research was conducted with the relational scanning model, which is among the quantitative research methods. The research population consists of students studying at universities in Turkey. The sample of the research was applied to a total of 344 participants, 226 of whom were female and 118 of whom were male, aged 18-26, who were selected by convenience method for accessibility. Simple and multiple regression analysis were used as research models. The data of the study were collected using the Personal Information Form, Anxiety Sensitivity Scale, Cognitive Emotion Regulation Scale and Traumatic Experiences Scale. Statistical operations of the obtained data were carried out with the Statistical Package for the Social Science v26 program. Analysis and interpretation of the data was made. According to the results of the research, traumatic experiences of university students have a statistically significant positive effect on the relationship between anxiety sensitivity. In addition, it has been found that there is a positive relationship between cognitive emotion regulation skills such as self-blame, acceptance, focusing on thoughts, positive refocusing, catching up with one's perspective, destruction and blaming others, and traumatic experiences and anxiety sensitivity (cognitive, physical and social symptoms). It was found that the mediating effect of cognitive emotion regulation on the positive effect of traumatic experiences on anxiety sensitivity was statistically significant.