Üniversite öğrencilerinde travmatik yaşantıların, anksiyete ve umutsuzluk düzeyi üzerindeki etkisi
The effect of traumatic events on level of anxiety and hopelessness among university students
- Tez No: 344746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: travma, anksiyete, umutsuzluk, trauma, anxiety, hopelessness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde travmatik yaşantıların anksiyete ve umutsuzluk düzeyi üzerindeki etkisini incelemek ve bunları okul, cinsiyet ve yaş değişkenleri üzerinden değerlendirmektir. Araştırmaya Haliç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi?nde okuyan 150 gönüllü katılmıştır. Veriler Bilgilendirme ve Onay Formu, Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma örneklemini %61,3 kadın, %38,7 erkek katılımcılar oluşturmaktaydı. Katılımcıların % 73,3?ü hayatında en az bir travmatik yaşantı deneyimlemiş ve %26,7?si hiç travma deneyimlememişti. Araştırma sonucuna göre, anksiyete ve umutsuzluk düzeyinin travma değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Travma sayısı ile anksiyete düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır fakat travma sayısı ile umutsuzluk düzeyi arasında % 18,4 pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Olayın şiddeti ile anksiyete ve umutsuzluk düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunanamıştır. Olayın etkisi ile anksiyete arasında %36,0 pozitif yönde anlamlı bir ilişki, olay etkisi ve umutsuzluk düzeyi arasında %29,0 pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre anksiyete ve umutsuzluk arasında % 33,0 pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is that to determine the effect of traumatic events on degree of anxiety and hopelessness among university students and inqure them with school, age and gender variables. 150 university students from Haliç University, Istanbul University and Marmara University participated as volunteer to the research. The Datas are found with applying Informed Consent Form, The Post- Traumatic Stress Diagnostic Scale, Beck Anxiety Scale and Beck Hopelessness Scale were used in this research. 61,3 % of students was female, 38,7 % of students was male. 73,3% of the participants experienced at least one traumatic event, 26,7% of participants experienced none. According to the results, there is no significant difference between level of anxiety and hopelessness and trauma. There is no significant difference between number of trauma and level of anxiety but number of trauma and level of hopelessness has %18,4 positive correlation. There is no significant difference between severity of the event and level of anxiety and level of hopelessness. It is found that influence of the event and level of anxiety has %36,0 positive correlation and influence of the event and level of hopelessness has %29,0 positive correlation. Finally the research showed that anxiety and hopelessness has %33,0 positive correlation.