Korku filmlerinde ses tasarımı ve psikolojik etkisi
Sound design in horror films and its psychological impact
- Tez No: 829311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Korku sineması, ses tasarımı, duygular, psikolojik etki, Horror Cinema, Sound Design, Emotions, Psychological Impact
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sesin film endüstrisine girmesinden bu yana, genel film deneyiminin kritik bir bileşeni olmuştur. Sesin evrimi, günümüz filmlerinde her zamankinden daha zengin hale gelmesini sağladı. Sesin hikayeyi etkilemede, duyguları artırmada ve ekranda ikna edici bir ortam oluşturmada oynadığı rol, onu sinematik deneyimin önemli bir bileşeni haline getirir. Ses tasarımı ve miksajındaki uzmanlar, dinleyicileri anlatıya çeken ve görsellerin etkisini artıran filmsel sesleri dikkatlice oluşturur. Bazen seyirci ses tasarımının öneminin farkında olmasa bile, duygusal etkisinden kaçınılamaz. Ses, bir filmin daha iyi veya daha kötü görünmesini sağlayabilir, görseller ne kadar iyi olursa olsun, sesin onlara bağlı olduğu kadar sese de bağlıdır. Bu önemli rol, filmlerin asıl amacının izleyicilerde korku yaratmak olduğu göz önüne alındığında, korku türünde özellikle vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ses tasarımının izleyicinin korku filmleri deneyimi üzerindeki etkisini araştırarak, sesin sürükleyici bir sinematik yolculuk üretmede oynadığı önemli işleve ışık tutmaktır. Tümdengelimli bir metodoloji kullanılarak dört korku filmi,“Ringu”,“The Wailing”,“A Quiet Place”ve“Baskın”, ses tasarımının psikolojik etkilerini derinlemesine incelemek amacıyla incelendi. Sigmund Freud'un korku hakkındaki görüşlerine uygun olarak, 10 izleyiciden oluşan bir odak grupla geri bildirim toplandı ve analiz edildi. Bulgular, ses tasarımının izleyicileri rahatlama duyguları, duygusal katılım, daldırma, tanıdık ama rahatsız edici deneyimler ve gizli endişelere veya isteklere dokunma yoluyla etkilediğini göstermiştir. Çalışma, ses yerleştirme ve karıştırmanın korkutucu duyguları nasıl ürettiğiyle ilgili düzeyin yanı sıra, korku filmlerinde müzik kullanımıyla ilgili şaşırtıcı içgörüleri vurgulayarak, ortak yönleri ve benzersiz farklılıkları belirtti.
Özet (Çeviri)
Since the introduction of sound to the film industry, it has been a critical component to the general filmic experience. The evolution of sound made it become more rich than ever in nowadays' movies. The role that sound plays in influencing the story, boosting emotions, and establishing a convincing environment onscreen makes it an essential component of the cinematic experience. Experts in sound design and mixing carefully create filmic audio that immerse listeners in the narrative and increase the effect of the visuals. This crucial role is especially highlighted in the horror genre, given that the main objective of the movies is to create fear within the spectators. The goal of this study is to shed light on the crucial function that sound plays in producing an immersive cinematic trip by exploring the effect of sound design on the viewer's experience of horror films. With the use of a deductive methodology and an in-depth examination of the four horror movies“Ringu”,“The Wailing”,“A Quiet Place”, and“Baskın”, the psychological consequences of sound design were investigated. In accordance with Sigmund Freud's views on fear, feedback from a focus group of 10 viewers was gathered and analyzed. The findings demonstrated that sound design effects viewers through feelings of relief, emotional involvement, immersion, familiar yet uncomfortable experiences, and tapping into hidden anxieties or wants. The study emphasized the relevance of sound placement and mixing in producing scary sentiments, as well as surprising insights regarding music usage in horror films, highlighting both commonality and unique differences.