Üniversite öğrencilerinin üniversite yaşam kalitesi algılarının ve üniversitedeki öğrenmeyi destekleyen olanakların yaşam boyu öğrenme eğilimlerine etkisi
The effect of university students' perceptions of university quality of life and facilities that support learning at the university on lifelong learning tendencies
  1. Tez No: 829312
  2. Yazar: SİBEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEGİŞ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri, Üniversite Yaşam Kalitesi Algıları, Öğrenmeyi Destekleyen Üniversite Olanakları, Üniversite Öğrencileri, Lifelong Learning Tendencies, University Life Quality Perceptions, University Facilities that Support Learning, University Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
21. yüzyılda, dünya genelinde yaşanılan sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmeler, yaşam boyu eğitim kavramını öne çıkartmıştır. Bu sebepten ötürü dünya genelinde birçok ülke bireylerin gelişimi ve yenidünya düzenine ayak uydurması için farklı kurumlar aracılığı ile atılımlarda bulunmuştur. Bu kurumlardan bir tanesi de üniversitelerdir. Üniversite öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme kavramına önem vermesi, kendi öğrenim alanlarının dışına çıkmasına ve bunun sonucunda farklı alanlarda bilgi ve fikir sahibi olmalarını sağlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin okul yıllarındaki eğitim yaşantıları sadece bilgi edinme arayışında oldukları bir süreç değildir, aynı zamanda yaşam boyu öğrenme eğilimlerini ve becerilerini de keşfettikleri oldukça önemli bir süreçtir. Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin üniversite yaşam kalitesi algılarının ve üniversitedeki öğrenmeyi destekleyen olanakların yaşam boyu öğrenme eğilimlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile desenlenmiştir. Verilerin toplanmasında“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”,“Üniversite Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÜYKÖ)”ve“Öğrenmeyi Desteklemede Üniversite Olanaklarına İlişkin Öğrenci Görüşleri”olmak üzere üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye genelinde üniversitelerde okumakta olan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem belirlemesinde kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmış ve Türkiye genelinde üniversitelerde eğitim gören 251 öğrenci araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada yaşam boyu öğrenme eğiliminin yüksek olduğu ve en yüksek alt boyutun motivasyon olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin üniversite yaşam kalitesini genel olarak orta düzeyde algıladıkları, demokratik kültür alt boyutunun ise diğer alt boyutlara kıyasla daha düşük ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. Cinsiyete göre yapılan değerlendirmede anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Cinsiyet değişkeninde motivasyon ve sebat alt boyutunda anlamlı bir fark görülmüşken merak yoksunluğu ve öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk alt boyutlarında anlamlı fark görülmemiştir. Sınıf düzeyine göre yapılan ölçümlerde hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğiliminin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Yaşam kalitesi alt boyutlarında öğretim üyesi öğrenci iletişimi ve sınıf ortamı alt boyutlarının öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimlerini anlamlı düzeyde etkilediği, diğer alt boyutların etkisinin ise anlamlı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Lifelong education system are gained impoertance by the socio-economic and cultural developments around the World in the 21.st century. Due to this reason, many countries have made leaps through different institutions to develop individuals and tehir adaption to the new world order. One of these institutions is universities. The educational experiences of university students during their higher education period are not only a process in which They to expect knowledge, but also a vital process which They explore their lifelong learning tendencies and skills. In this research, the effects of university students' perception of life quality and the impacts of facilities on lifelong learning tendencies were examined. The research was designed by the correlational survey model, one of the quantitive research methods. Three different data collection tools were used to collect the data:“Lifelong Learning Tendencies Scale”,“University Quality of Life Scale (ÜYÖS)”and“Student Opinions on University Facilities in Support of Learning”. The population of the research comprises the university students in Turkey.“Convenience sampling”was used to determine the sample. 251 university students across Turkey were included in the research. The study concluded that Lifelong learning tendency is high, also the highest correlation was determined in“motivation”sub – dimension. It was observed that students generally perceived the quality of university life at a medium level, and the democratic culture sub-dimension had a lower average compared to other sub-dimensions. No significant difference was found in the evaluation made according to gender. While a significant difference was seen in the motivation and perseverance sub-dimensions in the gender variable, it was determined that there was no significant difference in the sub-dimensions of lack of curiosity and lack of regulation of learning. It was observed that preparatory and first year students had a low tendency towards lifelong learning. In the quality of life sub-dimensions, it was observed that academic members and students communication and classroom environment sub-dimensions significantly affected students' lifelong learning tendencies, while the effect of other sub-dimensions was not significant.