Çocukluk çağı travmalarının kişilik özellikleri ve psikolojik belirtiler ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of childhood trauma with personality characteristics and psychological symptoms
- Tez No: 829344
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik Belirti, Kişilik Özellikleri, Cinsel İstismar, Duygusal İstismar, Fiziksel İstismar, Fiziksel İhmal, Duygusal İhmal, Childhood Traumas, Psychological Symptom, Personality Characteristics, Sexual Abuse, Emotional Abuse, Physical Abuse, Physical Neglect, Emotional Neglect
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çocukluk dönemi travmaları, çocuğun büyüme ve gelişim sürecini olumsuz olarak etkileyen her türlü davranışlardır. Çocukluk dönemi travmaları fiziksel istismar, çocuk ihmali, duygusal açıdan istismar ve cinsel açıdan istismar şeklinde karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada demografik değişkenlere göre yetişkin bireylerde çocukluk çağı travması yaşama düzeyinin belirlenmesi, bunun yanında çocukluk çağı travmaları ile fiziksel, cinsel, duygusal istismar ve fiziksel ve duygusal ihmal olarak geriye dönük bir şekilde taranması hedeflenmiştir. Çalışma grubuna, 18 yaş üstü 300 birey dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında katılımcıların, çocukluk çağı travması yaşama durumlarının belirlenmesinde Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, bireylerin kişilik özelliklerinin belirlenmesinde Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği ve psikolojik belirti görülme düzeyinin belirlenmesinde Sorun Tarama Envanteri (SCL-90-R) kullanılmıştır. Veriler; SPSS 22.0 programında sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatiksel analizler, grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, değişkenler arası ilişkilerin yönünü ve derecesini tanımlamak için spearman korelasyon analizi kullanılmıştır, Ayrıca hasta ve sağlıklı bireylerin ekonomik düzey, eğitim, medeni durum, çalışma durumu, cinsiyet gibi demografik özellikler bakımından farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Sonuç olarak çocukluk çağı travması yaşama durumunun; medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim düzeyi, çalışma durumu, cinsiyet ve yaş gibi demografik değişkenler dikkate alındığında, kişilik özellikleri ve psikolojik belirtiler açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Çocukluk çağında travmatik olaylara maruz kalmanın psikolojik belirtiler için önemli birer risk faktörü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçların genel anlamda literatür ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Childhood traumas are all kinds of behaviors that negatively affect the child's growth and development process. Childhood traumas are encountered in the form of physical abuse, child neglect, emotional abuse and sexual abuse. In this study, determining the level of experiencing childhood trauma in adult individuals according to demographic variables, moreover It is aimed to retrospectively scan childhood traumas as physical, sexual, emotional abuse and physical and emotional neglect. 300 individuals over the age of 18 were included in the study group. Within the scope of the research, the Childhood Trauma Scale was used to determine the participants' experiences of childhood trauma, the Basic Personality Traits Scale was used to determine the personality characteristics of individuals and problem Screening Inventory (SCL-90-R) was used to determine the level of psychological symptoms. Data; Descriptive statistical analyzes such as number, percentage, mean and standard deviation, t-test in independent groups for group comparisons, Mann Whitney U test and Spearman correlation analysis was used to determine the direction and degree of relationships between variables. Additionally, it was investigated whether sick and healthy individuals differed in terms of demographic characteristics such as economic level, education, marital status, employment status and gender. As a result, the situation of experiencing childhood traumas; Considering demographic variables such as marital status, having children, education level, employment status, gender and age ıt has been determined that there are significant differences in terms of personality traits and psychological symptoms. It was concluded that exposure to traumatic events in childhood is an important risk factor for psychological symptoms. It was observed that the results obtained in the research were generally compatible with the literature.