Haber üretiminde yeni medyanın geleneksel medyaya göre özgürlüğü üzerine araştırma
A study on the freedom of new media compared to traditional media in news production
  1. Tez No: 829343
  2. Yazar: GÜLŞAN TARAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel medya, yeni medya, özgürlük, basın, Youtube, Traditional media, new media, freedom, press, Youtube
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın amacı, haber üretimi alanında geleneksel medya ile yeni medya arasındaki farklılıkları incelemek ve yeni medyanın gazetecilikteki rolünü ortaya koymaktır. Bu çerçevede, çalışmada YouTube gibi video paylaşım platformlarına odaklanılarak gazetecilerin haber üretimindeki özgürlükleri, farklılık ve avantajları ele alınmaktadır. Ayrıca, yeni medyanın gazetecilik pratiği üzerindeki dönüştürücü etkisi ve haber üretimindeki özgürlük potansiyeli de araştırılmaktadır. Çalışma kapsamında, 10 gazeteciyle gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerin analizi yapılmıştır. Bulgular, YouTube gibi platformların gazetecilere özgürce haber yapma, izleyiciyle etkileşim kurma ve gelir elde etme imkanı sağladığını göstermektedir. Gazeteciler, geleneksel medyanın sınırlamalarından bağımsız olarak haberlerini üretebilme özgürlüğüne sahiptir. Ayrıca, yeni medya ortamı izleyicilere de avantajlar sunmaktadır, çünkü internet üzerinden farklı haber kaynaklarına erişim kolaylaşmış ve çeşitli perspektiflerden haberlere ulaşma imkanı artmıştır. Çalışmanın sonuçları, haber üretiminde yeni medyanın gazetecilere sağladığı özgürlük ve fırsatları vurgulamaktadır. Gazetecilerin YouTube gibi platformları etkin bir şekilde kullanması için eğitim ve destek mekanizmalarının sağlanması, içerik çeşitliliğinin artırılması, izleyici etkileşiminin optimize edilmesi ve gelir elde etme stratejilerinin çeşitlendirilmesi önerilmektedir. Bu araştırma, haber üretimi ve medya alanında yeni medyanın özgürlük sağlama potansiyelini ve geleneksel medyadan farklılıklarını anlamaya yönelik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the differences between traditional media and new media in the field of news production and to reveal the role of new media in journalism. In this framework, the study focuses on video sharing platforms such as YouTube and analyses the freedoms, differences and advantages of new media in news production. In addition, the transformative effect of new media on journalistic practice and the potential for freedom in news production are also investigated. Within the scope of the study, in-depth interviews with 10 journalists were analysed. The findings show that platforms such as YouTube provide journalists with the opportunity to report freely, interact with the audience and generate income. Journalists have the freedom to produce their news free from the limitations of traditional media. In addition, the new media environment also offers advantages to the audience, as access to different news sources via the internet has become easier and the opportunity to access news from various perspectives has increased. The results of the study emphasize the freedom and opportunities that new media provide journalists in news production. As a result, it is recommended that training and support mechanisms should be provided for journalists to use platforms such as YouTube effectively, content diversity should be increased, audience interaction should be optimised and revenue generation strategies should be diversified. This research contributes to understanding the potential of new media to provide freedom in news production and media and its differences from traditional media.