Sosyo-kültürel adaptasyon üzerine medyanın rolü ve etkinliği: Konya'daki göçmenler üzerine bir inceleme
The role and effectiveness of media on socio-cultural adaptation: A study on migrants in Konya
- Tez No: 829395
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sosyokültürel Adaptasyon, Medyanın İşlevi ve Etkileri, Migration, Sociocultural Adaptation, Function and Effects of Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Toplumun yapı taşlarından olan kültür, uluslararası göç eğilimlerinin arttığı bu dönemde bireylerin ve toplumların sosyal müzakerelerini, bakış açılarını ve yaşayış şekilleri gibi temellerde değişimi kolaylaştırmakta ya da zorlaştırmaktadır. Bir süreç olarak karşımıza çıkan bu durum sosyokültürel adaptasyon çerçevesinde incelendiğinde ev sahibi ile olan ilişkileri de kapsamaktadır. Bu ilişkiler öncelikle bireysel boyutta ilerliyor gibi görünse de ulaşılabilirliği ve zaman-mekan bağlamından uzaklığı sebebiyle en önemli bilgi kaynağını oluşturan medya araçlarının etkisine açıktır. Buradan hareketle araştırma, göçmenlerin sosyokültürel adaptasyon süreçleri üzerinde medya araçlarının etkisini ölçmek ve değerlendirmek üzere Konya ölçeğinde veriler toplayarak değerlendirmeler yapmaktadır. Çalışma teorik bölümünde öncelikle göç ile ilgili teoriler ve kavramlar, adaptasyon süreçleri değerlendirilmekte sonrasında ise sosyokültürel adaptasyon ve medya arasındaki ilişki işlevler ve uygulanan politikalar bağlamında literatürdeki kaynaklardan da yararlanılarak ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise Türkiye'de yoğun göç alan ilk on il arasında yer alan Konya'da yaşayan düzensiz göçmen ve sığınmacı statüsündeki 419 kişinin katılımıyla yapılan anket uygulaması ile sosyokültürel adaptasyon düzeyleri, medya kullanım alışkanlıkları ve sosyokültürel adaptasyon sürecinde medyanın etkilerini ölçmek üzere yapılan analizler ve değerlendirmeler yer almaktadır. Çalışmanın ulaşmış olduğu sonuçlara bakıldığında; öncelikle Konya'daki göçmenlerin orta düzeyin üzerinde bir sosyokültürel adaptasyon geliştirildiği görülürken hem Türk hem de etnik medya araçlarını kullandıkları elde edilen verilerdendir. Yapılan analizler sosyokültürel adaptasyon düzeylerinin Türk medyası kullanımından pozitif yönlü etkilendiğini gösterirken etnik medya kullanımının ise negatif yönlü bir etkiye maruz kaldığını göstermektedir. Bunun yanında Türkiye'de kalma süresi ve Türkçe dil yeterliliği gibi değişkenlerin de medya kullanımı ve sosyokültürel adaptasyon üzerinde etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Culture, which is one of the building blocks of society, facilitates or makes it difficult for individuals and societies to change in terms of social negotiations, perspectives and lifestyles in this period of increasing international migration tendencies. When this situation, which appears as a process, is examined within the framework of sociocultural adaptation, it also includes the relations with the host. Although these relations seem to progress primarily at the individual level, they are open to the influence of media tools, which constitute the most important source of information, due to their accessibility and distance from the time-space context. From this point of view, the research makes evaluations by collecting data at the Konya scale in order to measure and evaluate the impact of media tools on the sociocultural adaptation processes of immigrants. In the theoretical part of the study, firstly, the theories and concepts related to migration, adaptation processes are evaluated, and then the relationship between sociocultural adaptation and media is discussed in the context of functions and applied policies, using the sources in the literature. In the application part, analyzes and evaluations made to measure the sociocultural adaptation levels, media usage habits and the effects of the media in the sociocultural adaptation process with the participation of 419 people living in Konya, which is among the top ten cities that receive heavy immigration in Turkey. is located. Considering the results of the study; First of all, it is seen that the immigrants in Konya have developed a socio-cultural adaptation above the medium level, and it is from the data obtained that they use both Turkish and ethnic media tools. The analyzes show that the sociocultural adaptation levels are positively affected by the use of Turkish media, while the use of ethnic media is exposed to a negative effect. In addition, variables such as the length of stay in Turkey and Turkish language proficiency have also been found to have an effect on media use and sociocultural adaptation.