İç anadolu bölgesindeki spor kurumlarında görev yapan personelin mantar yönetim algısının örgütsel bağlılığa etkisi
The effect of mushroom management perception on organizational loyalty of staff working in sports institutions in central anatolia region
  1. Tez No: 829421
  2. Yazar: VAHİT KÜÇÜKATÇEKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor örgütleri, Spor, Mantar yönetim, Örgütsel bağlılık, Sports Organizations, Sports, Mushroom Management, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı; İç Anadolu bölgesinde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan bireylerin mantar yönetim algılarının kurum içerisinde önemli bir yere sahip olan örgütsel bağlılık düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklem gurubunu 2022 yılında, İç Anadolu bölgesinde yer alan 13 ildeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Mantar yönetim Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini yaklaşık 750 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada 157' si kadın, 159' u erkek olmak üzere toplam 316 Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanına ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler IBM SPSS 28.0.1.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Demografik bilgilere göre ölçeklere ait toplam puan ve alt boyut puanlarının karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler t-testi ve tek faktörlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Farklılığın hangi eğitim düzeyleri arasında olduğunu elde etmek amacıyla Tukey Testi yapılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları dikkate alındığında; çalışanların yaşları mantar yönetimin alt boyutu olan yönetim eksikliğini, cinsiyetleri yetersiz bilgi paylaşımını, yaşları örgütsel bağlılık alt boyutu olan devam bağlılığını, cinsiyetleri duygusal bağlılık ve devam bağlılıklarını, medeni durumları yetersiz bilgi paylaşımı ile yetersiz iletişim, medeni durumları örgütsel bağlılık toplam puan ve alt boyutlarını, hizmet yılları normatif bağlılıklarını, eğitim durumları devam bağlılıklarını etkileyen bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Mantar yönetim algısı Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri'nde çalışan personelin örgütsel bağlılığına (β = -.17) negatif yönde olumsuz bir etkide bulunurken, örgütsel bağlılık alt boyutu olan duygusal bağlılığa da(β = -.32) negatif yönde bir etkisi söz konusudur. Genel çerçevede bir sonuca varıldığında ise spor örgütlerinde mantar yönetim işleyişinin varlığı personelin özellikle örgütsel bağlılık düzeylerini negatif yönde etkileyerek çalışanların iş ortamlarında huzurlu çalışamamalarına, motive olamamalarına ve örgütsel anlamda birtakım sorunların çıkmasına sebebiyet vermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the impact of the fungal management insights of individuals working in the Youth and Sports Provincial Directorate in the Inner Anatolian region on organizational levels of engagement, which are important within the institution. In 2022, employees of the Youth and Sports Provincial Directorate in 13 provinces in the Inner Anatolia region formed the exemplary group for the study. Research has used Personal Information Form, Fungal Management Scale, and Organizational Loyalty Scale. About 750 people make up the research's universe. A total of 316 Youth and Sports Provincial Directorate employees, including 157 women and 159 men, have been reached. Data obtained through the study was analyzed using the IBM SPSS 28.0.1.0 package program. Based on demographic information, the independent sampling t-test and single-factor variance analysis (One-Way ANOVA) were used to compare total points and sub-dimension scores for the scale. The Tukey Test was conducted to determine the level of difference between the training levels. The Pearson Moments Product Correlation analysis has been performed for the purpose of determining the relationship between research variables. Given the research findings, employees' ages emerge as a factor influencing a lack of management, gender-deficient information sharing, underlying commitment to organizational cohesion, gender, emotional engagement and continued commitment, marital status, poor information sharing, marital status, organizational engagement, total points and sub-dimensions, years of service, normative commitment, educational status, and continued commitment. The concept of fungal management has a negative effect on the organizational commitment (β = -17) of personnel employed by the Youth and Sports Provincial Directorates, and negative impact on the subdimension of organizational engagement, emotional engagement (β = -32). As a result of the overall framework, the presence of mushroom management in sports organizations can negatively affect the levels of organizational engagement, leading to staff being unable to work peacefully in the workplace, being unmotivated and having problems organizationally.