Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin spora karşı tutumlarının incelenmesi
Investigation of attitudes of foreign students studying at tokat Gaziosmanpaşa Universi̇ty towards sports
  1. Tez No: 829422
  2. Yazar: UFUK ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spora Yönelik Tutum, Üniversite Öğrencileri, Yabancı Uyruklu Öğrenci, Sports, Attitude towards Sports, University Students, Foreign Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sporun yaşam için önemi oldukça geniş bir yelpazede etkilere sahiptir. Hem fiziksel sağlık hem de zihinsel ve duygusal refah üzerinde olumlu etkileri bulunur. İlgili literatür incelendiğinde sporun yaşam seviyesi yüksek gelişmiş veya gelişmemiş ülkelerde görülme sıklığı oranınca önemli fırsatlar sunarak bulunduğu coğrafi konuma; kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan olanaklar sağladığı söylenebilir. Araştırmada betimsel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde öğrenim gören yabancı uyruklu üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren içerisinden ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen 324 yabancı uyruklu öğrenci gönüllü olarak dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“spora yönelik tutum ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından katılımcılara bizzat ulaşılarak katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Araştırma verilerinin analizinde nicel veri analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu kapsamda veriler SPSS24 veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Bu kapsamda verilerin dağılımına ilişkin çarpıklık ve basıklık değerlerinin -1 ve +1 aralığında yer almasına bağlı olarak verilerin normal olması nedeniyle analizlerde bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların önemli bir kısmı futbol, basketbol, atletizm ve voleybol sporları ile ilgili branşlarda spor yapmakta oldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin cinsiyetine göre farklılık görülmemiş, ancak yaşı daha düşük olan üniversite öğrencilerinin spora yönelik tutumları daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların spora yönelik tutumları medeni durum ve sosyo ekonomik düzey değişkenine göre ‎farklılık göstermemektedir.‎ Katılımcıların daha önce spor yapmış olması spora yönelik tutumları ‎üzerinde önemli bir değişken olarak ortaya çıkmıştır. Buna göre daha ‎önce spor yapma durumu katılımcılarda spora yönelik tutumu artırıcı ‎bir etkiye sahiptir.‎
Özet (Çeviri)
The importance of sports for life has a wide range of effects. It has positive effects on both physical health and mental and emotional well-being. ‎When the relevant literature is examined, the geographical location of sports by providing significant opportunities in proportion to its prevalence in developed or undeveloped countries with a high level of living; It can be said that it provides cultural, social and economic opportunities. ‎The survey model, one of the descriptive research models, was used in the research. ‎The universe of the research consists of foreign university students studying at Tokat Gaziosmanpaşa ‎University in the 2022-2023 academic year. ‎The sample of the research, on the other hand, was ‎determined by the accessible sampling method from the universe, and 324 foreign students were included voluntarily. In the research,“attitude scale towards sports”was used as a data collection tool. The research data was filled by the participants by personally reaching the participants by the researcher. Quantitative data analysis methods were used in the analysis of the research data. In this context, the data were analyzed with the SPSS24 data analysis program. ‎ In this context, due to the fact that the skewness and kurtosis values of the distribution of the data are in the range of -1 and +1, the independent sample t test and ANOVA test were applied in the analyzes because the data were normal. As a result of the research, it was determined that a significant part of the participants were doing sports in branches related to football, basketball, athletics and volleyball sports. There was no difference according to the gender of the students, but the lower age university students' attitudes towards sports were found to be higher. Attitudes of the participants towards sports do not differ according to the variable of marital status and socio-economic level. Accordingly, the state of doing sports before has an ‎attitude-increasing effect on the participants towards sports.‎