Performance evaluation criteria of logistics service providers within sustainability perspective
Lojistik hizmet sağlayıcıların sürdürülebilirlik perspektifi ile performans değerlendirme kriterleri
  1. Tez No: 829444
  2. Yazar: BÜLENT CEM SERTEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM TOKCAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Hizmet Sağlayıcı, Değerlendirme ve Seçim Kriterleri, Yeşil Lojistik, Sürdürülebilirlik, Logistics Service Provider, Evaluation and Selection Criteria, Green Logistics, Sustainability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, lojistik hizmet sağlayıcılarının performans değerlendirme kriterlerini üreticinin bakış açısından gözlemliyoruz. Araştırma, lojistik hizmet sağlayıcılarının (LHS'lar) seçiminde çevresel sürdürülebilirliğin rolünü incelemeye ve önemini artırabilecek eylemleri belirlemeye odaklanmaktadır. Ayrıca, üreticilerin çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil lojistik konularında LHS'ları değerlendirirken karşılaştıkları zorlukları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu yönü inceleyerek, bu çalışmanın amacı lojistik sektöründe LHS seçimi ve sürdürülebilirlik kaygıları hakkındaki mevcut bilgilere katkıda bulunmaktır. Bu çalışma, LHS'ları üreticilerin bakış açısından değerlendirmek ve seçim kriterlerini anlamak için gömülü teori kullanmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve Açık-Eksenel-Seçici kodlama tekniğinin bir kombinasyonunu kullanan bu araştırma, Türkiye'deki şirketlerle yapılan görüşmelerden metin verileri toplamaktadır. Bu gömülü teori yaklaşımını kullanarak çalışma, üreticilerin LHS'ları seçerken kullandıkları değerlendirme kriterlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çevresel sürdürülebilirliğin karar alma süreçlerine nasıl etki ettiğini anlamayı ve LHS seçimindeki önemini artırabilecek stratejiler önermeyi amaçlamaktadır. Araştırma bulgularımız maliyet, güvenilirlik ve hizmet kalitesi gibi geleneksel faktörlerin LHS seçiminde önemli bir rol oynamaya devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte, ortaya çıkan bir eğilim, çevresel sürdürülebilirliğin bir karar verme faktörü olarak öneminin giderek daha fazla kabul görmesidir. Lojistiğin çevresel etkileri konusunda kamu bilincinde kayda değer bir artış olmuştur. Bu değişim, sürdürülebilir uygulamalara yönelik daha geniş bir bağlılığı ve çevresel sorumluluğun modern lojistik operasyonlarının merkezinde yer aldığına dair bir anlayışı yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we observe the performance evaluation criteria of logistics service providers from the manufacturer's perspective. The research focuses on examining the role of environmental sustainability in logistics service providers (LSPs) selection and identifying actions that can enhance its importance. Furthermore, it seeks to identify the challenges faced by manufacturers in evaluating LSPs in environmental sustainability and green logistics. By examining this aspect, the aim of this study is to contribute to the existing knowledge about LSP selection and sustainability concerns in the logistics industry. This study employs a grounded theory to evaluate LSPs from the perspective of manufacturers and understand their criteria for selection. Using a combination of semi-structured interviews and the Open-Axial-Selective coding technique, this research collects text data from interviews conducted with companies in Turkey. By employing this grounded theory approach, the study seeks to analyze the evaluation criteria used by manufacturers when selecting LSPs. It also aims to understand how environmental sustainability factors into their decision-making process and propose strategies that can enhance its significance in LSP selection. Our research findings suggest that traditional factors such as cost, reliability, and service quality continue to play an important role in LSP selection. However, an emerging trend is an increasing recognition of the importance of environmental sustainability as a decision-making factor. There has been a remarkable increase in public awareness of the environmental impacts of logistics. This shift reflects a broader commitment to sustainable practices and an understanding that environmental responsibility is central to modern logistics operations.