Amitriptilin'in HL60 akut miyeloid lösemi hücre serisinde hücre proliferasyonu üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of amitriptyline on cell proliferation in HL60 acute myeloid leukemia cell line
  1. Tez No: 829451
  2. Yazar: SÜMEYYE UĞUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amitriptilin, HL60, AML (Akut Miyeloid Lösemi), Amitriptyline, HL60, AML (Acute Myeloid Leukemia)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Akut Miyeloid Lösemi (AML), olgun hücre hallerine dönüşme yetisini kaybetmiş moleküler genetik açıdan hasarlı myeloblastların dokularda birikmesiyle meydana gelen hematolojik bir malignitedir. HL60 hücre serisi, insan akut miyeloid lösemi hücre serisidir. Amitriptilin, bir dibenzocycloheptadine türevi olan üçüncül amin trisiklik antidepresandır. Serotonin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin nöral membrandan geri emilimini engellediği bilinmektedir. Amitriptilin, çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılan bir trisiklik antidepresandır. HL60 hücre serisinde yaptığımız çalışmada, amitriptilinin konsantrasyona ve zamana bağlı olarak, hücre canlılığı üzerindeki etkileri belirlenmiştir. 24 saat sonunda 20-100 μM, 48 saat sonunda 0,1-100 μM, 72 saat sonunda 0,05-100 μM konsantrasyon aralığında hücre canlılığı anlamlı olarak azalttığı belirlenmiştir. HL60 hücreleri 40 μM ve 60 μM amitriptilin ile 72 saat boyunca inkübe edildiğinde 60 μM amitriptilinin kaspaz 3 aktivitesini ve 40 μM ve 60 μM amitriptilinin erken apoptozu, ileri apoptozu ve nekrozu artırdığı gözlenmiştir. Bu ilacın HL60 hücrelerinde 60 μM konsantrasyonda 72 saat inkübasyon sonucunda mitokondriyal kütleyi anlamlı olarak azalttığı bulunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma ileride yapılacak çalışmalara yön verecektir.
Özet (Çeviri)
Acute Myeloid Leukemia (AML) is a hematological malignancy caused by the accumulation in tissues of molecular genetically damaged myeloblasts that have lost their ability to transform into mature cell states. The HL60 cell line is a human acute myeloid leukemia cell line. Amitriptyline is a tertiary amine tricyclic antidepressant, a derivative of dibenzocycloheptadine. It is known to inhibit the reabsorption of neurotransmitters such as serotonin and norepinephrine from the neural membrane. Amitriptyline is a tricyclic antidepressant used in the treatment of various pains. In our study on HL60 cell series, the effects of amitriptyline on cell viability were determined depending on concentration and time. It was determined that cell viability was significantly reduced in the concentration range of 20-100 μM at the end of 24 hours, 0.1-100 μM at the end of 48 hours, and 0.05-100 μM at the end of 72 hours. When HL60 cells were incubated with 40 μM and 60 μM amitriptyline for 72 hours, 60 μM amitriptyline increased caspase 3 activity and 40 μM and 60 μM amitriptyline increased early apoptosis, late apoptosis and necrosis. This drug was found to significantly reduce mitochondrial mass in HL60 cells after 72 hours of incubation at 60 μM concentration. As a result, this study will guide future studies.