Türkiye–Ukrayna yerel yönetimleri arasında işbirliği olanakları: Samsun-Odesa örneği
Cooperation opportunities between Turkiye–Ukraine local governments: The case of Samsun-Odesa
- Tez No: 829502
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKILÇIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Local Governments, International Cooperation Between Municipalities, Ukraine, City Diplomacy, Turkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Günümüzde yerel yönetimlerin rolü, görev ve fonksiyonları geçmişe oranla giderek artmakta ve çeşitlenmektedir. Belediyeler ise kanunların izin verdiği ölçüde ya ulusal düzeyde ya da uluslararası düzeyde diğer belediyeler ile işbirlikleri geliştirerek bu zorlukların üstesinden gelebilmektedir. Belediyeler arası uluslararası işbirlikleri ile ülkelerin birbirlerini tanımaları, iyi uygulama örneklerini kendi belediyelerinde gerçekleştirmeleri, her geçen gün küreselleşmeye doğru giden yerel problemlerini uluslararası platformlarda yüksek sesle dile getirebilmeleri vb. sağlanmaktadır. Bu araştırmanın konusu, Türkiye'deki yerel yönetimlerin özellikle belediyelerin kent diplomasisini kullanarak Ukrayna'daki belediyelerle olan ilişkileri ve onlarla kurmuş oldukları kurumsal, kültürel, sosyal, teknolojik, ekolojik, ekonomik vb. alanlarda işbirlikleridir. Belediyelerin bu işbirliklerine neden ihtiyaç duydukları, kurulan işbirliklerinin ne kadar etkili ve verimli çalıştığı ve bu işbirliklerinin daha verimli olması konusunda neler yapılabileceği ise bu çalışmanın konusunu oluşturan diğer alt başlıklardır. Bu çalışma, yerel yönetimler arasındaki işbirliğini kardeş şehirler uygulamasından öteye taşımayı ve belediyelerin uluslararası işbirliğini artıracak etkili ve verimli yeni bir yerel yönetim modelini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi doğrultusunda Ankara, İstanbul, Gaziantep, Antalya, Samsun ve Kemer Belediyelerinin dış ilişkiler biriminde uzman ve birimden sorumlu yetkililere yüz yüze ve e-posta yoluyla yarı yapılandırılmış sorular yöneltilmiştir. Böylece belediyeler arası uluslararası işbirliği süreçleri hakkında detaylı bilgiye ulaşılmıştır. İçerik analizi sonucu elde edilen bulgular ile Samsun ve Odesa Belediyeleri arasında etkili ve verimli bir işbirliği modeli oluşturulmuştur. Anahtar Kavramlar: Yerel Yönetimler, Belediyeler Arası Uluslararası İşbirliği, Ukrayna, Kent Diplomasisi, Türkiye
Özet (Çeviri)
The roles, duties and functions of local governments are increasing and diversifying at the present time compared to the past. Municipalities can overcome these difficulties by developing cooperation with municipalities either at the national level or internationally to the extent permitted by law. It is ensured that countries get to know each other, good practice examples are realized in their own municipalities, they can voice their local problems which are moving towards globalization, on international platforms etc. through international cooperation between municipalities. The subject of this research is the relations of the local governments in Turkiye with the municipalities in Ukraine, especially by using the city diplomacy of the municipalities, and the institutional, cultural, social, technological, ecological, economic etc. cooperations they have established with them. The other sub-titles that constitute the subject of this study are why municipalities need these cooperations, how effectively and efficiently the established collaborations work and what can be done to make these collaborations more efficient. The study aims to move the cooperation between local governments beyond the implementation of sister cities and to reveal an effective and efficient new local government model that will increase the international cooperation of municipalities. In line with the qualitative research method, semi-structured questions were asked face to face and via e-mail to experts and officials in charge of the external relations unit of Ankara, Istanbul, Gaziantep, Antalya, Samsun, and Kemer Municipalities. Thus, detailed information was obtained about the international cooperation processes between municipalities. With the findings obtained as a content analysis, an effective and efficient cooperation model was created between Samsun and Odesa Municipalities.