Seyyit Ahmet Sıdkı B. Ali El-Bursevi'nin Zeriatu'l İmtihan adlı kitabının ¨Tasdikat¨ bölümünün tercümesi ve değerlendirilmesi
Translation and evaluation of the chapter ¨Tasdikat¨ Of Seyyit Ahmet Sıdkı B. Ali El-Bursevi's Book entitled Zeriatu'l İmtihan
- Tez No: 829807
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Sıdkı Bursevi, İsagoci, Zeriatu'l-İmtihan, tasdikat, önerme, kıyas, beş sanat, Ahmed Sıdkı Bursevi, Isagoge, Zeriatu'l-İmtihan, tasdiqat, proposition, syllogism, five arts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Osmanlı Devleti'nde eğitim alanında yapılan reformlar sonucunda XIX. yüzyılın ikinci yarısında mantık alanında gelenekselin yanında yeni bir yazım tarzı oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde yaşayan Ahmet Sıdkı Bursevi, eserlerinde geleneksel yazım tarzını benimseyen mantıkçılardan biridir. Bu çalışmanın konusu, Ahmet Sıdkı'nın Ebherî'nin Îsâgûcî'sine şerh olarak yazmış olduğu Zeriatu'l-İmtihan adlı kitabının ¨tasdikat¨ bölümüdür. Çalışmanın problemi, ¨tasavvurat¨ bölümü hakkında bir yüksek lisans tezi bulunan kitabın ¨tasdikat¨ bölümüyle ilgili bir çalışmanın bulunmamasıdır. Çalışmada kitabın ¨tasdikat¨ bölümünün orijinal yazım dili olan Arapçadan Türkiye Türkçesine tercümesi yapılmış ve Ahmet Sıdkı'nın tasdikat hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmanın neticesinde Zeriatu'l-İmtihan içerisinde Ahmet Sıdkı'nın kendi eserleri haricinde diğer mantık eserlerinde rastlanmayan bir sembolleştirme sistemi bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the reforms made in the field of education in the Ottoman Empire, in the 19th century. In the second half of the century, a new writing style began to emerge in the field of logic alongside the traditional one. Ahmet Sıdkı Bursevi, who lived in this period, is one of the logicians who adopted the traditional writing style in his works. The subject of this study is the“tasdiqat”section of Ahmet Sıdkı's book Zeriatu'l-İmtihan, which he wrote as a commentary on Ebherî's Îsâgûcî. The problem of the study is that there is no study on the“tasdikat”section of the book, which has a master's thesis about the“tasavvurat”section. In the study, the“tasdiqat”section of the book was translated from the original language of Arabic, into Turkey Turkish, and Ahmet Sıdkı's views on tasdiqat were included. As a result of the study, it was determined that Zeriatu'l-İmtihan contains a symbolization system that is not found in other logic works except Ahmet Sıdkı's own works.