Geri Dön

B-Thalassemia in Turkey: Distribution, diversity, evolution and phenotype-genotype correlations

Türkiye'de B-talassemi dağılımı, çeşitliliği, evrimi ve femotip-gemotip ilişkileri

  1. Tez No: 82982
  2. Yazar: GHAZI OMAR TADMOURI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NAZLI BAŞAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 184

Özet

Bu tez, Türkiye'de P-talaseminin değişik yönlerini kapsayan beş senelik bir araştırmanın sonuçlarını içermektedir. Çalışma çerçevesinde Gy-geninin -158. pozisyonundaki C-T değişimini ve P-globin geninin 5' ucundaki (AT)xTy dizisini tanımlamak için gerekli yöntemler kurulmuş ve uygulanmıştır. Bu polimorfizmlerin incelenmesi 31 hastadan dokuzunda HbF değerinin normaldan yüksek olmasını açıklayabilmiş ve XmnI Gy-globin polimorfîzminin dominant bir mekanizma ile etki ettiğini göstermiştir. Ondokuz P-talasemili bireye uygulanan DNA dizi analizi ile 14 değişik mutasyon tanımlanmıştır; bu mutasyonlardan üçü ilk defa Türkiy'de tarif edilmiştir. Bu tezin önemli bir katkısı, 1988 'den beri toplanan P-globin geni ile ilgili tüm sonuçların ilk defa dijital ortamda bir araya getirilmiş olmasıdır. Bu şekilde Türkiye'de görülen mutasyonlann yörelere göre sınıflandırılması mümkün olmuştur. Mutasyon dağılımının coğrafi bölgeler arasında farklılıklar gösterdiği ve Anadolu'nun doğusundan barışma doğru mutasyon çeşitliliğinin azaldığı bu çalışma sonunda ortaya çıkmıştır. Birbiri ile akrabalık bağı olmayan 204 bireyin P-globin genleri dokuz polimorfik nükleotid ve (AT)xTy dizisi açısından incelendiğinde, toplam 12 değişik haplotip tanımlanmıştır. Karadeniz bölgesine ait örnekler Orta Anadolu'dan gelen örneklere göre oldukça belirgin bir genetik heterojenite göstermişlerdir. İncelenen 22 P-globin mutasyonundan 18'i tek bir haplotipte görülürken, diğer dördü en az iki haplotiple birliktelik göstermiştir. Sonuçlarımız Anadolu'daki muhtemelen en eski P-talasemi mutasyonu olan IVS-I-1 10'un yaklaşık MÖ. 6500-2000 senelerinde sıtma seleksiyonu ile çoğaldığı yönündedir. Türkiye'de sıklıkla görülen diğer p-talasemi mutasyonlannın bu tarihten sonra oluştuğu ve 13. y.y. civarında yaklaşık bugünkü oranlarına ulaştıkları düşünülmektedir.

Özet (Çeviri)

The present study illustrates the results of five years of research on different aspects of P-thalassemia in Turkey. Methods to detect the C-T change at position -158 upstream of the Gy-globin gene and the (AT)xTy motif 5' to the P-globin gene were established and implemented. Analysis of these polymorphisms explained the reason behind the increased levels of fetal hemoglobin in nine out of 31 p-thalassemia patients analyzed and demonstrated a dominant effect exerted by the XmnI Gy-globin polymorphism. Molecular screening of p-globin genes in 19 p-thalassemia individuals by genomic DNA sequencing uncovered the presence of 14 mutations; three of these are seen for the first time in Turkey. Another achievement made during this study is the compilation of P- globin gene data collected since 1988 in a single repository. This allowed an easy mean to investigate the distribution of P-globin gene mutations in various regions and towns of Turkey. This also demonstrated that the distribution of P-thalassemia mutant alleles differed within each geographical area with a decreased gradient of mutation numbers from the East to the West of Anatolia. Analysis of nine polymorphic nucleotides and the (AT)xTy motif 5' to the P-globin gene in 204 non-related P-globin genes from Turkey exhibited 12 sequence haplotypes. Samples from the Black Sea region demonstrated a remarkable level of genetic heterogeneity in contrast to the homogeneity in Central Anatolian samples. Of the 22 P- globin mutations analyzed, 18 were related with single sequence haplotypes and each of the other four were associated with a minimum of two sequence haplotypes. Our results demonstrate that the heterozygote advantage against malaria in Anatolia may have occurred at 6500-2000 BC by the oldest P-thalassemia allele (i.e., IVS-I-110 G-A). From that date on, most of the common P-thalassemia mutations in Turkey were established and by the 13th century AD most of them were brought to frequencies close to what is observed at present.

Benzer Tezler

  1. A Molecular investigation of B-Thalassemia in the district of Istanbul application to prenetal diagnosis

    Başlık çevirisi yok

    GHAZİ OMAR TADMOURİ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1994

    BiyolojiBoğaziçi Üniversitesi

    Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NAZLI A. BAŞAK

  2. The Molecular heterogenetity of B thalassemia in Turkey. A novel mutation : FSC 22-24(-7bp)

    Başlık çevirisi yok

    ŞÜKRÜ TÜZMEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1992

    BiyolojiBoğaziçi Üniversitesi

    PROF. DR. A. NAZLI BAŞAK

  3. A Molecular investigation of b-thalassemia in the aegean and mediterranean coasts of Turkey: Is there a region dependent specificity

    Başlık çevirisi yok

    EDWARD BISWEEK SENGA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1995

    BiyolojiBoğaziçi Üniversitesi

    Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. A. NAZLI BAŞAK

  4. Ege Bölgesindeki beta talasemi vakalarında ASO prob hibridizasyon tekniği ile 8 mutasyonun analizi

    Mutational analyses at eight loci of beta thalassemia cases from Agean region by ASO prob hybridization

    SUNAY GÜLEŞKEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Tıbbi BiyolojiDokuz Eylül Üniversitesi

    Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLERSU İRKEN