Quality improvement in designing diagnostic tests
Tanısal testlerin tasarımında kalite geliştirimi
  1. Tez No: 82983
  2. Yazar: MEHMET TOLGA TANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALBERT GÜVENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tanısal performans, nisbi işlemleme özelliği (ROC) eğrileri, Taguchi yöntemleri, sinyal-gürültü oranı (S/N), Diagnostic performance, receiver operating characteristic (ROC) curve, Taguchi methods, signal-to-noise (S/N) ratio
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
TANISAL TESTLERİN TASARIMINDA KALİTE GELİŞTİRİMİ ÖZET Tanısal testler modern toplumun birçok alanmda yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıpta, erken ve kesin teşhis konması hastalığın derecesi ve ölüm oranının azaltılması açısından özel bir öneme sahiptir. Yeni testlerin uygulamaya başlanmasıyla birlikte, tanısal bilgi ve kararların tam ve anlamlı bir şekilde ölçülmesi hususu önem ve ivedilik kazanmaktadır. Hükümet ve kamunun bu yöndeki ilgisi giderek artmakta ve tıp topluluğundan bu testlerin maliyet ve olası risklerini belirleyip düşürmesi istenmektedir. Tanısal yeterliliği belirleyici ve birbirinden bağımsız gözüken Nisbi İşlemleme Özelliği (ROC) eğrileri ve Sinyal-Gürültü oranı (S/N) gibi çeşitli performans göstergeleri mevcuttur. Bu göstergelerden en geçerlisi olan ROC, bir testin karar eşiği yelpazesini sürekli olarak değiştirerek elde edilen duyarlılık ve özgüllük değerlerinin grafiğe işlenmesi ile elde edilir. Bir tanısal testin en iyi sonuç veren eşik değeri ise Youden ölçütü vasıtasıyla bulunur. ROC eğrilerinin ayrıca tıbbi karar almada kullanılan maliyet/kar analiziyle de yakından ilgisi vardır. Bu tez, Taguchi yöntemlerini bir parçası olarak kalite mühendisliği ve imalat endüstrisinde sıkça kullanılan Sinyal-Gürültü oranı ile ROC eğrileri arasındaki olası benzerlik ve farklılıkları incelemiş ve Taguchi yöntemlerinin sağlık sektöründeki potansiyel kullanım alanlarını ortaya çıkarmıştır. Son olarak, iki metodun bileşkesi olan ortalama zarar fonksiyonları yeni bir tanısal yeterlilik ölçütü olarak tıp dünyasına önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV QUALITY IMPROVEMENT IN DESIGNING DIAGNOSTIC TESTS ABSTRACT Diagnostic tests are widely used in many areas of modern technological society, but they are of particular importance in medicine, where early and accurate diagnosis can decrease morbidity and mortality rates of disease. How the quality of diagnostic information and decisions should be measured in a meaningful way has become increasingly important and urgent in recent years as an abundance of new diagnostic tests have been introduced. Both the government and public grow ever more insistent that the medical community must justify and minimize the costs and possible risks of diagnostic tests. A number of seemingly independent indices are studied for evaluating diagnostic performance such as the ROC curves and signal-to-noise ratios. ROC curve analysis is the state-of-the-art method constructed by plotting sensitivity against specificity as the decision threshold for diagnosis is altered on the decision axis. The optimum threshold of the diagnostic system is found by Youden Index. ROC curve is also shown to be related in a direct and natural way to cost/benefit analysis of a diagnostic decision-making. This thesis has undertaken a comparison of signal-to-noise ratios developed by Taguchi in quality engineering and system performance in manufacturing industry, their parallel conceptual framework with ROC Method highlighting the potential applications of Taguchi Methods to healthcare. A hybrid method of ROC/Taguchi Method, average loss function is computed and its relevance to physicians as an efficient assessment method in maximizing loss determination is proposed and strongly encouraged.