The effect of CEIT undergraduate courses on technical documentation based on technical writers' perceptions
BÖTE lisans derslerinin teknik yazarların algılarına göre teknik dokümantasyona etkisi
  1. Tez No: 829849
  2. Yazar: YEŞİM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DELİALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dokümantasyon, Teknik Dokümantasyon, Teknik Dokümantasyon Standartları, Teknik Yazar, Teknik Yazarın Yeterlilikleri, Documentation, Technical Documentation, Technical Documentation Standards, Technical Writer, Competencies of Technical Writer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Teknik Yazarlık mesleği son yıllarda tüm dünyada büyük bir popülerlik kazanmıştır, bu nedenle; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü (BÖTE) mezunları için kariyer yolunda cazip bir seçenektir. Bu çalışmanın amacı, teknik dokümantasyon alanında çalışan BÖTE mezunlarının mesleki yaşam bilgi ve beceri düzeylerini analiz etmek ve bu alanla ilgili seçmeli derslerin müfredata eklenmesine yönelik önerilerde bulunmaktır. BÖTE mezunlarının teknik dokümantasyon alanındaki mesleki yeterliliklerini araştırmak amacıyla anket ve yarı yapılandırılmış görüşmelerin kullanıldığı bu çalışmayı yürütmek için karma yöntem uygulanmıştır. Toplamda 40 farklı katılımcıyla gerçekleştirilen bu çalışmada anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler uygulanmıştır. Araştırma verileri, araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 10 çalışanla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak ve farklı firmalarda teknik dokümantasyon oluşturan diğer 30 kişiyle anket yapılarak elde edilmiştir. Öncelikle 10 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Daha sonra diğer 30 katılımcıya 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Toplanan veriler, Teknik Yazar olarak çalışan BÖTE mezunlarının kendilerini bu meslekte yetkin bulduklarını ve müfredat derslerinin teknik dokümantasyon hazırlama konusunda kısmen faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca katılımcıların çoğunluğu teknik doküman hazırlama araçları ve uluslararası teknik doküman hazırlama kuralları olan S1000D standartlarının müfredata seçmeli ders olarak eklenmesinin oldukça faydalı olacağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The profession of technical writer has gained great popularity all around the world in recent years; therefore, it is a charming option through the career path for graduates of Computer Education and Instructional Technology Department (CEIT). The aim of this study is to analyze the professional life knowledge and skill levels of CEIT graduates working in the field of technical documentation and to make suggestions for adding elective courses related to this field to the curriculum. A mixed-method has been applied to conduct this study in which surveys and semi-structured interviews are used to investigate the professional competencies of CEIT graduates in the field of technical documentation. In this study, which was carried out with 40 different participants in total, survey and semi-structured interviews were applied. The research data were obtained by conducting semi-structured interviews with 10 employees who voluntarily agreed to participate in the study, and a survey was conducted with other 30 people who created technical documentation in different companies. First of all, semi-structured interviews were carried out with 10 participants. Afterward, a survey consisting of 20 questions, was applied to other 30 participants. The collected data have revealed that CEIT graduates working as technical writers found themselves competent in this profession and the curriculum courses were partially useful in preparing technical documentation. In addition, the majority of the participants stated that it would be quite beneficial to add the technical document preparation tools and S1000D standards that is international technical document preparation rules as an elective course to the curriculum.