Comparative study on novice and expert science teachers' pedagogical content knowledge regarding teaching ecology
Göreve yeni başlamış ve deneyimli fen bilimleri öğretmenlerinin ekoloji öğretimi konusunda pedagojik alan bilgilerinin kıyaslanması
- Tez No: 829870
- Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Ekoloji, Göreve Yeni Başlamış Fen Bilimleri Öğretmenleri, Deneyimli Fen Bilimleri Öğretmenleri, Pedagogical Content Knowledge, Ecology, Novice Science Teachers, Expert Science Teachers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 622
Özet
Pedagojik Alan Bilgisi (PAB), öğretmenlerin konu alan bilgilerini derslerinde iletişim ve uygulama yoluyla öğrencilerin anlayabileceği bir forma dönüştürme sürecini anlamak için temel bir yapıdır (Shulman, 1986). Bu bağlamda, bu çalışma, göreve yeni başlayan ve deneyimli fen bilimleri öğretmenlerinin, ekoloji öğretimiyle ilgili olarak PAB'larını karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Fen bilimleri öğretmenlerinin ekoloji öğretimi hakkında PAB bileşenlerini karşılaştırmak amacıyla, Magnusson, Krajcik ve Borko (1999) tarafından geliştirilen PAB modelinin“fen öğretimi amaçları ve hedefleri bilgileri”dışındaki tüm bileşenleri kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemleri, fen bilimleri öğretmenlerinin PAB'larını araştırmak için kullanılmış ve katılımcı fen bilimleri öğretmenleri hakkında doğru ve derin bilgi elde etmek için çeşitli veri toplama yöntemleri (örneğin; yarı yapılandırılmış görüşmeler, kavram haritası oluşturma, ders planı hazırlama ve sınıf gözlemleri) kullanılmıştır. Çalışmada, devlet okullarında öğretmenlik yapan iki göreve yeni başlayan ve iki deneyimli fen bilimleri öğretmeni bulunmaktadır. Araştırmanın sonuçları hem göreve yeni başlayan hem de deneyimli fen bilimleri öğretmenlerinin bazı temel ekoloji kavramları hakkında kavram yanılgılarının ve eksik bilgilerinin olduğunu göstermiştir. Göreve yeni başlayan fen bilimleri öğretmenlerinin gerçek öğretim uygulamaları ile inançlarının uyuşmadığı görülmüştür. Deneyimli fen bilimleri öğretmenleri, öğretim uygulamaları hakkında somut örnekler sunabilmiştir. Bulgular, özellikle fen bilimleri öğretmenlerinin ekoloji öğretiminde profesyonel gelişimini artırmak açısından önemli sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to compare novice and expert science teachers' PCK concerning teaching ecology. To understand science teachers' PCK in ecology were analyzed by taking four components (i.e., knowledge of curriculum, knowledge of students' understanding of science, knowledge of instructional strategies, knowledge of assessment) of Magnusson, Krajcik, and Borko (1999) PCK model took into consideration. Qualitative research methodologies were used to investigate science teachers' PCK and multiple sources of data collection procedures were followed in order to gain sound and deep information about novice and expert science teachers. Semi-structured interviews, concept map construction, lesson plan preparation, and classroom observations were the sources utilized to gain in-depth information about participant science teachers. There were two novice and two expert science teachers in the study practicing teaching in public schools. The results of the study indicated that both novice and expert science teachers have misconceptions and a lack of comprehension of some basic ecological concepts. Novice science teachers were found to have a conflict between actual PCK or enacted PCK and reported PCK. Expert science teachers were able to provide concrete examples of their teaching practices. The findings have important implications, especially for the improvement of science teacher education in terms of enhancing science teachers' professional development in teaching ecological concepts and principles.