Ders dışı yapılan sportif etkinliklerin göçmen çocukların benlik saygılarına ve sosyal uyum düzeylerine etkisi
The effect of extracurricular sports activities on the self-esteem and social adaptation levels of immigrant children
- Tez No: 829871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBAHAT ELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Göçmen çocuklar, Benlik saygısı, Sosyal uyum, Sportif etkinlik
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın amacı ders dışı yapılan sportif etkinliklerin göçmen çocukların benlik saygılarına ve sosyal uyum düzeyleri üzerine etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı içerisinde Hatay ili Kırıkhan merkez ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir İlköğretim 2. kademe okulunun 5. ve 6. sınıfına devam eden 23 kız, 27 erkek olmak üzere toplam 50 göçmen öğrenci oluşturuldu. Ders dışı yapılan sportif etkinlik olarak iki ay, haftada dört gün ve günde 40 dakika olmak üzere 8 hafta“Yakar Top”turnuvası uygulandı. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, Pişkin tarafından geliştirilen ve dört faktörden oluşan“Benlik Saygısı Ölçeği”ile Aydoğdu ve Gürsoy tarafından geliştirilen ve dokuz faktörden oluşan“Sosyal Uyum Ölçeği”ile elde edildi. Elde edilen veriler sosyal bilimler için istatistik paketine aktarılarak frekans, yüzdelik ve t testi analizleri yapıldı. 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin Benlik Saygısı ve alt faktörü olan Genel öz saygı ön test ve son test verileri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p0.05). Sonuç olarak ders dışı yapılan sportif etkinliklerin 5.sınıf öğrencilerinin toplam benlik saygısı düzeyi ve alt faktörü genel öz saygı düzeyinde olumlu yönde artış gösterdiği ancak 6.sınıf öğrencilerinin toplam benlik saygısı düzeyi ve alt faktörü genel öz saygı düzeyinde düşüş gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is that extracurricular sporting activities can help migrant children's selves to examine their respect and influence on their level of social cohesion. Study of the study group in the central district of Kırıkhan, Hatay province, during the 2022-2023 school year. A total of 50 migrant students were created, including 23 girls and 27 boys, attending the fifth and sixth grade of a Primary second-tier school under the Ministry of Education, which was located. As an extracurricular sporting activity, two months, four days a week and 40 minutes a day, the“Dodgeball”tournament was implemented for 8 weeks. The research's data was obtained through the researcher-generated“Personal Information Form,”the“Self-Esteem Scale”developed by Pierkin, and the“Social Cohesion Scale”developed by Aydoğdu and Gürsoy, consisting of nine factors. The obtained data were transferred to the statistical package for social sciences and frequency, percentage and t-test analyses were performed.