Analyzing the effects of solar photovoltaic systems in Türkiye by a computable general equilibrium model
Türkiye'deki güneş fotovoltaik sistemlerinin etkilerinin hesaplanabilir genel denge modeli ile analizi
- Tez No: 829875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkiye coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle güneş enerjisi açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Güneş enerjisi ile ilgili en önemli tartışmalardan biri, bu potansiyelin yerli enerjiye dönüştürülüp, zaten büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı olan enerji arzına katkı sağlayıp sağlayamadığının analiz edilmesidir. Türkiye Fotovoltaik Teknoloji Platformu (TFTP), yüksek verimli fotovoltaik güneş hücre ve panellerinin yerli üretimini arttırmayı amaçlamaktadır ve fotovoltaik güneş enerjisinden yerli üretimin payının artmasının olumlu makroekonomik ve ekonomik etkilere sahip olması beklenmektedir. Bu tez, Türkiye için Hesaplanabilir Genel Denge(HGD) Modeli, CGESOLAR, kullanarak TFTP'den beklenen sonuçlara ulaşılıp ulaşılamayacağını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Türkiye için yapılan başka hiçbir çalışmada HGD modeli kullanılarak yalnızca güneş enerjisinin etkilerine odaklanılmamıştır. CGESOLAR için 2021 yılı için Türkiye elektrik sektörü detaylı sosyal muhasebe matrisi oluşturulmuştur. Oluşturulan matris Türkiye için en detaylı ve güncel olandır. Senaryo için TFTP'nin aldığı aksiyonlar sayesinde fotovoltaik güneş elektrik üretiminin verimliliğinin artacağı varsayılmaktadır. Şokun çevresel etkileri, kaçınılan karbon emisyonlarına göre hesaplanmaktadır. Sonuçlar, fotovoltaik güneş elektrik üretimiyle beraber diğer elektrik sektörlerindeki üretiminin, yerli üretiminin ve ihracatının arttığını göstermektedir. Etkilenen diğer sektörler ise güneş enerjisiyleyüksek oranda ilişkili olan ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip olan sektörlerdir. Üstelik şokun makroekonomik etkileri de beklenen sonuçlarla örtüşmektedir. Ayrıca, fotovoltaik güneş ten elde edilen elektrik fosil yakıtların yerini alırsa yüksek düzeyde karbon emisyonun önlenebileceği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical and climatic conditions, Türkiye has a high potential for solar photovoltaic energy. The crucial aspect of this potential is analyzing whether it can turn into domestically produced energy, as the energy supply is already highly dependent on imports, especially fossil fuels. Türkiye Photovoltaic Technology Platform (TFTP) aims to promote high-efficiency solar PV cells and panels, and it is expected that the increased share of domestic production from solar PV energy will have positive macroeconomic and economic effects. This thesis aims to analyze whether the expected outcomes of TFTP can be achieved using a Computable General Equilibrium Model (CGE) for Türkiye. No other study for Türkiye uses CGE to focus on sole impacts of solar PV energy. An electricity sector detailed social accounting matrix for Türkiye is constructed for 2021 for the model. It is the most detailed and recent SAM for Türkiye. For the scenario, it is assumed that the productivity of solar PV electricity production will increase due to the actions taken by TFTP. The environmental impacts of the shock are calculated based on the avoided carbon emissions. The results indicate that the output, domestic production, and exports of solar PV electricity increased, along with the other electricity sectors. Other affected sectors are the ones that are highly related to solar PV and have high energy intensity. Moreover, the macroeconomic effects of the shock coincide with the expected results. Also, high levels of carbon emission can be avoided if solar PV electricity replaces fossil fuels.
Benzer Tezler
- Dicle Üniversitesi güneş enerjisi santralinin performans analizi
Performance analysis of Dicle University solar power plant
CEM HAYDAROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiDicle ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BİLAL GÜMÜŞ
- GENeSYS-MOD Türkiye: Quantitative scenarios for low carbon futures of the Turkish macro energy system
GENeSYS-MOD Türkiye: Türkiye makro enerji sisteminin düşük karbonlu geleceği için nicel senaryolar
İREM SULTAN HASTÜRK
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiYeditepe ÜniversitesiEndüstri ve Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ÇELEBİ
- Türkiye'de güneş ve rüzgar kaynaklı elektrik enerjisi üretim potansiyelinin incelenmesi
The analysing of electric production potential originating from wind and sun in Turkey
SEDAT ERSÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiMarmara ÜniversitesiElektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. NEVZAT ONAT
- Şebekeye bağlı fotovoltaik çatı sisteminin performans analizi
Performance analysis of grid-connected photovoltaic roof system
ÖZGE ÖZCAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiYıldız Teknik ÜniversitesiElektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERCAN İZGİ
- Kayseri şartlarında çatı tipi bir fotovoltaik sistemin enerji üretim değerlerinin incelenmesi ve maliyet analizi
Investigation and cost analysis of the energy generation values of a roof type photovoltaic system in Kayseri conditions
KAAN TAŞDAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
EnerjiKocaeli ÜniversitesiEnerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZCAN ATLAM