General Townshend ve Lev Troçki'nin Büyükada günleri
General Townshend and Lev Trotsky's Büyükada days
- Tez No: 829952
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BEYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kut'ül-Amare, General Townshend, Çarlık Rusyası, Lev Troçki, İstanbul, Büyükada, Heybeliada, Kut al-Amara, General Townshend, Tsarist Russia, Leon Trotsky, Istanbul, Büyükada, Heybeliada
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
1908 ile 1918 yılları arası Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşadığı zorluklardan bir tanesi şüphesiz ki I. Dünya Savaşı'nın çıkması olmuştur. I. Dünya Savaşı'nda Bağdat ve Abadan petrol kaynaklarının işgalini ilgilendiren Irak cephesi dikkat çekmiştir. General Charles Townshend, Birinci Dünya Savaşı'nda emrine 6.Tümen verilerek 1915 yılı başlarında Irak Cephesi'nde görevlendirilmiştir. Halil (Kut) Paşa tarafından Kut'ül-Amare'de kuşatılan General Townshend ve birlikleri yenilerek 29 Nisan 1916'da esir edilmişlerdir. General Townshend'ın esaret hayatı Heybeliada ve Büyükada'da geçmiş, esareti boyunca kendisine her türlü kolaylık gösterilmiştir. O, esir değil adeta bir misafir olarak ağırlanmıştır. General Townshend'ın aracılığıyla imzalanan Mondros Mütarekesi ile İstanbul işgal edilmiştir. Yiyecek maddelerinin azlığı yüzünden oluşan pahalılık, maaşların zamanında verilememesi ve işsizlik gibi sorunlarla ilk enflasyon yaşanmaya başlamıştır. İstanbul'da sürekli çıkan ve pek çok insanın mağdur olmasına sebep olan yangınlar ve Rusya'dan gelen mültecilerin sosyal hayatı ile İstanbul'da yaşam değişmiştir. Sovyetler Birliğinde Lenin'in ölümü sonrası Josef Stalin ile Lev Davidoviç Bronstein(Trotsky) arasında yaşanan iktidar mücadelesini kaybeden Troçki sürgüne gönderilmiştir. Sürgün yolculuğunda duraklarından biri 4 yılını geçireceği İstanbul Büyükada olmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the difficulties experienced by the Ottoman Empire between 1908 and 1918 was undoubtedly the outbreak of World War I. The Iraqi front, which concerned the occupation of the Baghdad and Abadan oil resources in World War I, attracted attention. General Charles Townshend was assigned to the Iraqi Front in early 1915 after being assigned to the 6th Division in the First World War. General Townshend and his troops, who were besieged by Halil (Kut) Pasha in Kut al-Amara, were defeated and taken prisoner on April 29, 1916. General Townshend's life in captivity was spent in Heybeliada and Büyükada, and every convenience was shown to him throughout his captivity. He was entertained as a guest, not a prisoner. Istanbul was occupied with the Armistice of Mudros, which was signed with the mediation of General Townshend. Problems such as the high cost of foodstuffs, the inability to deliver salaries on time and unemployment began to be experience the first inflation. Life in Istanbul has changed with the fires that constantly broke out in Istanbul and caused many people to be victims and the social life of the refugees coming from Russia. After Lenin's death in the Soviet Union, Trotsky lost the power struggle between Josef Stalin and Lev Davidovich Bronstein ( Trotsky) and was exiled. One of his stops on his exile journey was Istanbul Büyükada, where he would spend 4 years.