Sıçanlarda oluşturulan ülseratif kolitte biber tuzu'nun etkisinin araştırılması
Investigation of effect of pepper salt on ulcerative colitis in rats
  1. Tez No: 829967
  2. Yazar: YURDAGÜL EKSEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Biber tuzu, Mukoz madde, Mast hücresi, Ulcerative colitis, Pepper salt, Mucosubstance, Mast cell
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ülseratif kolit (UK), önemli bir halk sağlığı olan, gastrointestinal sistemin kronik ve tekrarlayan bir inflamatuar hastalığıdır. İnflamasyonun sürmesi ve bağırsak bariyerinin bozulması, UK'in temel histopatolojik sorunlarıdır. Bu nedenlerle, kolon mukozal yapısında değişiklikler, epitelde erozyonlar meydana gelir. Biber tuzu, Denizli ili Acıpayam ilçesinin yöresel baharatıdır. İçeriğinde birçok antioksidan özelliği olan bitki yer alır. Bu çalışmada, UK'de kalın bağırsak dokusunda biber tuzunun olası koruyucu etkisinin olup olmadığı ışık mikroskobu düzeyinde araştırılmıştır. Bunun için, kontrol grubu (Grup 1), asetik asitle UK oluşturulmuş grup (Grup 2), biber tuzu verilen grup (Grup 3) ve biber tuzu verilen UK oluşturulmuş grup (Grup 4) olmak üzere 10 erkek sıçan içeren 4 grup oluşturulmuştur. Grup 3 ve 4 sıçanlarına 7 hafta süresince gavaj yoluyla biber tuzu verilmiştir. Süre sonunda, kalın bağırsak dokularına, genel histolojik yapı için hematoksilen & eozin (H&E), asidik mukoz madde için alsiyan mavisi (AB) ve mast hücre sayımı için toluidin mavisi (TB) boyamaları yapılmıştır. Preparatlar ışık mikroskobu ile incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. H&E histokimyası ile grup 4'ün kolon epitelinde; luminal yüzeyde daha az hasar/erozyon ve daha az inflamatuar hücre göçü ile hemoraji gözlenmiştir. AB histokimyasal boyama sonucunda, tüm grupların kolon bezlerindeki goblet hücrelerindeki asidik mukoz madde boyanma yoğunluğunda, genel olarak belirgin bir fark görülmemiştir. Mast hücreleri sayım sonuçlarında ise, grup 4'de grup 2'ye göre daha fazla, grup 3'de grup 1'e göre az artış belirlenmiştir. Sonuç olarak, UK'li gruplarda, kolon yapısında dejeneratif değişiklikler izlenmiştir. Grup 4'de mast hücre sayısında daha fazla artışın belirlenmesi, bu hücrelerin bağışıklık sistemini indükleyici rolünün olması nedeniyle anlamlı bulunmuştur. Bununla birlikte, bir ön çalışma niteliğinde olan bu çalışmanın, farklı parametrelerle araştırılarak desteklenmesi gerekliliği vardır.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis (UK) is a chronic and recurrent inflammatory disease of the gastrointestinal tract that is an important public health problem. Persistence of inflammation and disruption of the intestinal barrier are the main histopathologic problems of UK. For these reasons, changes in the colon's mucosal structure and the epithelium's erosions occur. Pepper salt is the local spice of Acıpayam district of Denizli province. It contains many herbs with antioxidant properties. In this study, the possible protective effect of pepper salt on the large intestine tissue in UK was investigated at the light microscope level. For this purpose, 4 groups of 10 male rats were formed: the control (Group 1), the acetic acid induced UK group (Group 2), the pepper salt given group (Group 3), and the pepper salt given UK formed group (Group 4). Group 3 and 4 rats were given pepper salt by gavage for 7 weeks. At the end of the period, the large intestine tissues were stained with hematoxylin & eosin (H&E) for the general histological structure, alcian blue (AB) for acidic mucosubstances, and toluidine blue (TB) for mast cell count. The slides were examined with a light microscope and photographed. In the colon epithelium of group 4 by H&E histochemistry; less damage/erosion on the luminal surface, and less inflammatory cell migration and hemorrhage were observed. In AB histochemical staining results, there was generally no significant difference in the staining intensity of the acidic mucosubstances in the goblet cells of the colon glands of all groups. In the mast cell count results, higher increase was determined in group 4 compared to group 2, and lesser increase was determined in group 3 compared to group 1. As a result, degenerative changes in structure of the colon were observed in groups with UK. The determination of a higher increase in the number of mast cells in group 4 was found to be significant since these cells have an immune system-inducing role. However, this study, which is a preliminary study, needs to be supported by investigating with different parameters.