Futbol kulüplerinin finansal performansının oran analizi ve TOPSIS yöntemi ile değerlendirilmesi: BIST işlem gören futbol kulüpleri üzerine bir araştırma
Evaluation of financial performance of football clubs with ratio analysis and TOPSIS method: A study on BIST listed football clubs
  1. Tez No: 830004
  2. Yazar: AYŞE NUR İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE DEMİRKALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, BIST, Oran Analizi, TOPSIS, Financial Performance, BIST, Ratio Analysis, TOPSIS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. Son yüzyıllarda futbol, en fazla ilgi duyulan ve finansal sermayeye sahip olan spor dalı haline gelmiştir. Günümüzde futbol bir spor dalı olmanın dışında giderek büyüyen bir ekonomik sektörü oluşturmuştur. Bu çalışmada da 2015-2021 yılları arasında hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin finansal performansları oran analizi ve TOPSİS yöntemi kullanılarak, Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden sunulan yıllık finansal verilerle analiz edilmiştir. 2015-2021 yıllarını kapsayan bu çalışma Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor futbol takımlarının finansal verileri kullanılarak finansal performanslarına göre sıralamaları yapılmıştır. Bu çalışma Türkiye'de halka açık ve en çok merak edilen dört büyük futbol kulübünün finansal yapısı hakkında genel bir değerlendirme ortaya koymasından dolayı çalışmanın borsa profesyonellerine, futbol kulüplerinin meraklılarına, yatırımcılara ve karar vericilere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Football is a team sport played between two teams of eleven players with a distinctive spherical ball. In recent centuries, soccer has become the sport with the most interest and financial capital. Today, soccer is not only a sport but also a growing economic sector. In this study, the financial performances of Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray and Trabzonspor clubs, whose shares are traded on Borsa Istanbul between 2015 and 2021, are analyzed using ratio analysis and TOPSİS method with the annual financial data provided through the Public Disclosure Platform (KAP). This study, which covers the years 2015-2021, ranks Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş and Trabzonspor football teams according to their financial performance using their financial data. This study is expected to contribute to stock market professionals, football club enthusiasts, investors and decision makers as it provides a general assessment of the financial structure of the four major publicly traded and most curious football clubs in Turkey.