Spinal anestezi altında total diz artroplastisi yapılan hastalara usg eşliğinde yapılan adduktor kanal bloğu, IPACK blok ve geniküler sinir bloğunun postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic efficacy of adductor canal block, İPACK block, and genicular nerve block under spinal anesthesia in patients total knee arthroplasty
  1. Tez No: 830018
  2. Yazar: GÖKÇE ÇİÇEK DAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKDAĞLI EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, adduktor kanal bloğu, IPACK blok, geniküler sinir bloğu, Total knee arthroplasty, adductor canal block, IPACK block, genicular nerve block
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Total diz artroplastisi (TDA) sonrası hastalarda şiddetli postoperatif ağrı olmaktadır. Bu durum hasta memnuniyetini azaltmakta, mobiliteyi geciktirmekte ve hastanede kalış süresini uzatmaktadır. Günümüzde postoperatif ağrı yönetiminde multimodal analjezinin bir parçası olan periferik sinir blokları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada adduktor kanal bloğu (AKB), popliteal arter ve diz kapsülü arası infiltrasyon bloğu (IPACK) ve geniküler sinir bloğunun (GSB); postoperatif VAS skoru, opioid tüketimi ve mobilite üzerine etkileri araştırıldı. Gereç ve yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize, çift kör olarak planlandı. Spinal anestezi altında primer TDA planan 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar üç gruba (n=30) ayrıldı. Hastalara AKB (grup A), IPACK blok (grup I) ve GSB (grup G) uygulandı. Periferik sinir blokları 15 mL %0,375 bupivakain ile spinal anestezi uygulamasından önce gerçekleştirildi. Hastaların postoperatif dönemde VAS skoru, opioid tüketim miktarı ve mobilizasyon testleri karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar ASA skorları ve demografik özellikler açısından benzerdi. VAS skorları 4., 6. ve 12. saatte grup G'de diğer iki gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (sırasıyla; P=0,006, P=0,040, P=0,041). Postoperatif ilk 12 saatte VAS skorları grup G'de grup A ve grup I'ya göre daha düşük bulundu. Ameliyat sonrası ilk 24 saatte tüketilen toplam opioid miktarı grup G'de diğer iki gruba göre istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşüktü (P=0,014). Hastaların üç metre yürüme testini tamamlama süresi GSB uygulanan grupta AKB ve IPACK blok uygulanan gruplara göre daha kısaydı ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuçlar: Geniküler sinir bloğu TDA'da postoperatif VAS skorlarında belirgin düşme sağladığı ve opiod tüketimini azalttığı için postoperatif analjezide AKB ve IPACK blok yerine tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: After total knee arthroplasty (TKA), patients experience severe postoperative pain. This situation reduces patient satisfaction, delays mobility and prolongs hospital stay. Nowadays, peripheral nerve blocks, which are a part of multimodal analgesia, are widely used in postoperative pain management. In this study, adductor canal block (ACB), infiltration block between popliteal artery and knee capsule (IPACK) and genicular nerve block (GNB); effects on postoperative VAS score, opioid consumption and mobility were investigated. Material and method: This study was planned as prospective, randomized, doubleblind. 90 patients planned for primary TKA under spinal anesthesia were included in the study. The patients were divided into three groups (n = 30). ACB (group A), IPACK block (group I) and GNB (group G) were applied to the patients. Peripheral nerve blocks were performed before spinal anesthesia with 15 mL 0.375% bupivacaine. The patients' VAS score, opioid consumption amount and mobilization tests were compared in the postoperative period. Results: The groups were similar in terms of ASA scores and demographic characteristics. VAS scores were statistically significantly lower in group G than in the other two groups at the 4th, 6th and 12th hour (P=0.006, P=0.040, P=0.041, respectively). In the first 12 hours postoperatively, VAS scores were found to be lower in group G than in group A and group I. The total amount of opioids consumed in the first 24 hours after surgery was statistically significantly lower in group G than in the other two groups (P = 0.014). The time it took for patients to complete the three meters walk test was shorter in the GNB group than in the ACB and IPACK block groups, but this difference was not statistically significant. Conclusion: Since genicular nerve block provides a significant decrease in postoperative VAS scores and reduces opioid consumption in TKA, it may be preferred over ABP and IPACK blocks in postoperative analgesia.