Soviet autonomy versus national autonomy: The case of left communist opposition in Kazan against the statist centralization and the implementation of national autonomy in Volga-Ural Region (1917-1920)
Sovyet otonomisine karşı ulusal otonomi: Volga-Ural Bölgesin'de ulusal otonominin uygulanmasına ve devletçi merkezileşmeye karşı Kazan'da ki sol komünist muhalefet örneği (1917-1920)
- Tez No: 830072
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARK BAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: sol komünizm, sovyetler, devlet kapitalizmi, Tatar Müslüman milli komünistleri, Bolşevik Partisi, Kazan, left communism, soviets, state capitalism, Tatar Muslim national question, Bolshevik Party, Kazan
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez SSCB'nin oluşması sürecinde 1917-1920 dönemi aralığında sol komünistleri ulusal-bölgesel otonomiye karşı çıkan önemli bir unsur olarak tarihsel literatüre katmaya çalışmaktadır. Çalışma 1918'de ortaya çıkmış Kazan'da ulusal soruna karşı sovyet temelli bir çözümü savunmuş olan sol komünistleri konu edinmektedir. Temel olarak 1918'de ?Tatar-Başkir Cumhuriyeti?nin kurulmasına karşı 1918'de Kazan'da var olan güçlü bir sol komünist muhalefetinin varlığına rağmen Tatar ulusal sorunu üzerine tarih yazımındaki bu konuya olan ilgisizliği sorunsallaştırılmıştır. Bu tezde, Volga-Ural bölgesinde ulusal-bölgesel bir otonom devlet kurulması çağrısı yapan Bolşevik Partisi liderliği ve Tatar Müslüman milli komünistlerine karşı Kazan'da belirleyici bir unsur olan sol komünistlerin sovyet temelli bir politik örgütlenmeyi savunduklarını göstermeye çalışmaktayım. Kazan'daki sol komünistlerin durumunu inceleyebilmek için birbiriyle ilişkili üç süreç incelenmektedir. İlki içerisinde sol komünist kadroların ortaya çıktığı ve yerel sovyetlerin belirdiği, geliştiği ve sonrasında devlet otoritesini düşürdüğü, Ekim Devrimine giden süreçtir. İkincisi, sol komünist eğilimini belirgin olarak örgütlenmiş bir eğilim şeklinde belirdiği ve Bolşevik Partisi liderliğinin merkezileştirme çabalarına karşı çıktığı, 1917 Ekim Devrimi ile Kazan Çekoslovak birlikleri tarafından işgal edildiği 1918 Ağustos'u arasındaki süreçtir. Üçüncüsü ise, sol komünist muhalefetin görünürde dağıldığı ve ileri derecede merkezileşmiş bir devlet kapitalizminin kurulduğu (1918-1920) İç Savaş sürecidir. Bütün bu süreçlerde üç ana özne arasındaki gerilimler incelenmiştir: Sol komünistler, Bolşevik Partisi liderliği ve Tatar Müslüman milli komünistleri. Bu doğrultuda, Tataristan Cumhuriyetinin Tarihsel-Politik Dokümantasyon Merkezi Devleti Arşivi'nden toplanan dokümanlar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to introduce into the historical literature the left communist opposition to the national-territorial autonomy as a crucial agent in the formation of the USSR over the period 1917-1920. This study focuses on the left communist opposition, which was born in 1918 and defended a soviet-based solution as opposed to national-territorial autonomy as the answer to the national question in Kazan. This study problematizes the neglect in the historiography of the Tatar national question, given the strong left communist opposition in Kazan to the establishment of the ?Tatar-Bashkir Republic? in 1918. I argue that left communists in Kazan were crucial agents, who defended a soviet-based political organization in its conflict against the Bolshevik Party leadership and the Tatar Muslim national communists who called for the establishment of a national-territorial autonomous state in the Volga-Ural Region. In order to analyze the left communists? case in Kazan, three inter-related historical processes will be analyzed. First is the process leading to the October Revolution in which the left communist cadres emerged and the local soviets formed, developed and then undermined the authority of the state. Second is the period between the October 1917 revolution and the occupation of Kazan by Czechoslovak troops in August 1918, when the left communist tendency emerged as a clearly organized current and opposed the centralization attempts of the Bolshevik Party leadership. Third is the period of Civil War (1918-1920) during which the left communist opposition virtually dissolved, and a highly centralized state capitalism was established. In all these processes the tensions between the three main agencies will be analyzed: The left communists, the Bolshevik Party leadership and the Tatar Muslim national communists. For this purpose, documents collected from Central State Archive of Historical-Political Documentation of the Republic of Tatarstan will be used.
Benzer Tezler
- Authoritarianism versus democracy in Uzbekistan: Domestic and international factors
Özbekistan'da demokrasiye karşı otoriter düzen: İç ve dış faktörler
GÜLŞEN AYDIN
Yüksek Lisans
İngilizce
2004
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Bölümü
PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
- The Crimean autonomous region and Ukraine's relations with Russia in the Post-Soviet era
Kırım özerk bölgesi ve Sovyet Sonrası Döneminde Ukrayna'nın Rusya ile ilişkileri
ELDAR UMEROV
Yüksek Lisans
İngilizce
2012
Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
- Türkmenistanda basmacı (Milli direniş) hareketi ve Cüneyt Han
Basmachi (Nati̇onal resi̇stance) movement in Turkmeni̇stan and Junaid Khan
GURBANGELDI GUTLIYEV
- Sovyetler'in Türkistan'ı dönüştürme siyasetine muhalefet: Yaş Türkistan dergisi, 1929-1939
Resistance to the Soviet transformation of Turkestan: Yash Turkestan, 1929-1939
TÜLAY KÖSEOĞLU
- Çarlık devrinde Türkistandaki millî ayaklanmalar
Turkestan in national rebellions during tzarism period
DİLEK POLAT