Authoritarianism versus democracy in Uzbekistan: Domestic and international factors
Özbekistan'da demokrasiye karşı otoriter düzen: İç ve dış faktörler
- Tez No: 147823
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Otoriter Düzen, Özbekistan, İslam Karimov, Güçler Ayrılığı, Muhalefet, Katılım, Siyasi Haklar, Sivil Toplum, Medya. vı, Democracy, Authoritarianism, Uzbekistan, Islam Karimov, Separation of powers, Opposition, Participation, Civil and Political Rights, Civil Society, Media. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezin amacı Özbekistan'da Sovyet sonrası dönemde ortaya çıkan otoriter siyasi rejimi ve bu rejimi şekillendiren iç ve dış faktörleri incelemektir. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demokrasi ve otoriter düzen kavranılan tanımlanmış ve bir rejimi otoriter veya demokratik yapan unsurlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ilk kısımda geliştirilen teorik çerçeve Özbekistan'a uygulanmıştır. Üçüncü kısımda ülkede otoriter bir düzen kurmayı kolaylaştıran iç ve dış faktörler incelenmiştir. Sonuç olarak, bu tez ülkedeki yönetimin Sovyet sonrası dönemde demokratik bir düzen kurma yolunda hiç bir önemli adım atmadığını ileri sürmektedir. Yapılan değişiklikler sadece kağıt üzerinde kalmıştır, demokrasiyi kurmaya yönelik gerçek reformlar yapılmamıştır. Devlet Başkanı İslam Karimov ülkede demokratik bir düzen kurmak yerine, kendi otoritesini güçlendirmek yolunda adımlar atmıştır ve onun bu yöndeki adımlan yürütmenin yasama ve yargıya karşı sürekli güç kazanmasını, muhalefet güçlerinin susturulmasını, siyasi haklann kısıtlanmasını ve sivil toplum örgütlerinin ve medyanın bağımsızlıklannın sınırlandınlmasını beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTHORITARIANISM VERSUS DEMOCRACY IN UZBEKISTAN: DOMESTIC AND INTERNATIONAL FACTORS Aydın, Gülsen M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Süha Bölükbaşıoğlu January 2004, 116 pages The objective of this thesis is to analyze the authoritarian Karimov regime in post- Soviet Uzbekistan on a comprehensive basis and shed light on the domestic and international factors that has shaped this regime. The thesis consists of three main parts. The first part of the study defines the concepts of democracy and authoritarianism and provides the criteria to determine if a regime is democratic or authoritarian. The second part applies the theoretical framework developed in the first part to Uzbekistan. The third part deals with the factors that helped Karimov to strengthen his authoritarian rule in the country. The main argument of this study is that the incumbent leadership in Uzbekistan has failed to take steps to establish democracy in the country in post-Soviet period. The changes that were introduced proved to be only decorative, they lacked substance. The president of the country, Islam Karimov, has aimed at consolidating his own authority rather than establishing democracy and that his attempts to realize this aim resulted in the strengthening ofexecutive branch in Uzbekistan at the expense of legislative and judiciary, silencing of the opposition forces, curtailment of the civil and political rights of the citizens, restriction of autonomy of civil society organizations and media.