Suriyeli tarım işçilerine yönelik yerli halkın deneyimleri üzerine bir inceleme: Erdemli örneği
A study on local people's experiences towards Syrian agricultural workers: Erdemli case
  1. Tez No: 830251
  2. Yazar: ÜMMÜ SEYREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNNUR ERTONG ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım İşletmecileri, Yerli Tarım İşçileri, Suriyeli Tarım İşçileri, Tutumlar, Kültürel Irkçılık, Agricultural Business Owners, Local Agricultural Workers, Syrian Agricultural Workers, Attitudes, Cultural Racism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada Mersin'in Erdemli ilçesinde Suriyeli tarım işçisi çalıştıran tarım işletmesi sahiplerinin Suriyeli işçilere yönelik tutumları araştırılmıştır. Araştırma kapsamında sekiz erkek, dört kadın olmak üzere 12 katılımcıyla görüşme yapılmıştır. Araştırma bulguları teorik olarak kültürel ırkçılık kavramıyla desteklenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre araştırmaya katılan tarım işletmesi sahipleri; yerli işçi bulamadıkları zaman Suriyeli işçiye yöneldiklerini, genel olarak yerli ve Suriyeli işçiye aynı ücreti ödediklerini, yerli ve Suriyeli işçilerin sigortasız çalıştırıldığını, tarım işletmecileri ve Suriyeliler arasında bugün dil probleminin yaşanmadığını ve tarım işletmecileri Suriyeli işçilerden tarım işlerini düzgün yapmaları beklentilerini ifade ederken, buradaki veriler ekonomik temelli ve çalışma hayatını kapsayan sonuçlar olmuştur. Tarım işletmecilerinin Suriyeli işçilerden diğer beklentileri ise ahlaki, kültürel normlara uymaları gerektiği şeklinde olmuş ve bu veriler kültürel söylemler nedeniyle kültürel ırkçılık kavramıyla açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the attitudes of agricultural business owners who employ syrian agricultural workers in Erdemli district of Mersin towards Syrian workers were investigated. Within the scope of the research, 12 participants, eight men and four women, were interviewed. The research findings were tried to be supported theoretically by the concept of cultural racism. According to the results of the research, the owners of the agricultural enterprises participating in the research; when they cannot find local workers, they turn to Syrian workers, they generally pay the same wage to local and Syrian workers, local and Syrian workers are employed without insurance, there is no language problem between agricultural operators and Syrians today, and agricultural operators express their expectation from Syrian workers to do their agricultural work properly. There have been results that are based and include working life. Other expectations of agricultural operators from Syrian workers, were that they should comply with moral and cultural norms, and these data were tried to be explained with the concept of cultural racism due to cultural discourses.