İbrâhim el-Karamânî ve Risâle Fî'l-Hey'eti'l-Mebnîye alâ'l-Ehâdîs ve'l-Asâr adlı eserinin tahkik ve değerlendirilmesi
Editing and reviewin İbrâhim el-Karamânî and Risâle Fî'l-Hey'eti'l-Mebnîye Alâ'l-Ehâdîs ve'l-Asâr
  1. Tez No: 830307
  2. Yazar: MERVE SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ayet, Hadis, İbrâhim el-Karamânî, İlm-i Hey'et, Quran Verse, Hadith, İbrâhim el-Karamânî, Astronomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Celâlüddîn es-Süyûtî, Müslümanların ilm-i hey'et alanında yükselişe geçtiği 15. ve 16. asırda Arap ve Osmanlı âleminde yankı uyandıracak el-Hey'et alâ tarîkı ehli's-sünne ve'l-cemâa isimli bir kitap te'lif etmiştir. Bu kitap dönemin astronomi alanındaki tartışmalara şer'i bir dayanak oluşturup Müslümanların zihinlerindeki sorulara cevap niteliğinde olmuştur. Ayrıca bu kitap astronomi ilminden ziyade hadis ilmi açısından yeni bir kaynak olmuştur. İbrâhim el-Karamânî de bu eser üzerine ilaveler yapmak suretiyle hem konuları genişletmiş hem de hadis ve eserlerle dayanaklandırmıştır. İbrâhim el-Karamânî'nin kitabı bir mukaddime, altı bâb ve her bâb içerisinde fasıllara ayrılmakta ve bir hatimeden oluşmaktadır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde müellifimiz İbrâhim el-Karamânî ve eseri Risâle fî'l-Hey'eti'l-Mebnîye alâ'l-Ehâdîs ve'l-Âsâr hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm de ise tahkik edilen metinin harekelenmesi, noktalandırılması ve eserde bulunan ayet ve hadislerin tahrici ve hükmü bulunmaktadır. Ve sonuç bölümündeki değerlendirmelerle çalışmamız tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Celâlüddîn es-Süyûtî compiled the named book el-Hey'et alâ tarîkı ehli's-sünne ve'l-cemâa. Whidn had repercussion in the Ottoman and Arabian world. When Muslims started tor rise about astronomy in the 15 and 16 th century in this book become the religious basis fort he discussions in the about astronomy. It become question-answer qualifiction in the mind of Muslims. This book used as a new source about hadith. İbrâhim el-Karamânî appeneded with enlarge the scope in the book also based hadiths and Works. İbrâhim's book includes a introduction and six chapter. And all of charpters have spared article and include a conclusion. Our working includes introduction, two chopter and conclusion. The introductory past of research includes information about its topic, importance, aim, direction, and source. In the first part includes information about our author and his work Risâle fî'l-Hey'eti'l-Mebnîye alâ'l-Ehâdîs ve'l-Âsâr. In the second part as to includes accentuationand punctuate of the analyzed text also jugdment and cite of the verses and hadith in the work. Our working coclude with review in the conclusion.