حاشيةُ جَمالِ الدِّين إسحاقَ بنِ محمَّدٍ القَرَماني (ت 933ه) على تفسيرِ البيضاويِّ (من أول سورة المجادلة إلى نهاية سورة الجمعة) دراسةً وتحقيقاً
Cemâleddin Ishak b. Muhammed el-Karamânî'nin Beydâvi Haşiyesi (Mücadele Suresini başından Cum'a Suresinin sonuna kadar): İnceleme ve tahkik
  1. Tez No: 846696
  2. Yazar: OMAR ABDULLA IBRAHIM IBRAHIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir. Beydâvî. Kirmânî. Müâdele. Cuma. Tahkik, Interpretation (Tafsir). Al-Qarmani. Al-Baydawi. Al-Mujadalah. Al-Jumu'ah. Investigation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezde Cemaleddîn İshâk b. Muhammed el-Kirmânî'nin (ö. 933) Hâşiye alâ tefsiri'l-Beydâvî isimli eserinden Mucâdele Suresi ile Cuma suresi arası tahkik ve analiz edimiştir. Araştırmanın önemi Kirmânî'nin Beydâvî'nin görüşlerine yaptığı yorum kaynaklıdır. Kirmânî Beydâvî'nin görüşlerini zaman zaman açıklamakla yetinmiş، bazen onun görüşlerini ele alarak kaçırdığı bazı hususlar sebebiyle eleştirmiştir. Bu durum esere Kur'ân'ın bir tefsiri olmanın yanında faydalı eleştirel bir yön kazandırmıştır. Kitap ayrıca şerhi zenginleştiren belâgî، nahvi، açıklayıcı bilgiler içermektedir. İmam Kirmânî'nin ilmi ve şahsi biyografisi yazılırken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Nüshaların karşılaştırılması، sahîh olanının tespitinde ise tahkik ve talik yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada Türkiye'de bulunan iki yazma nüsha esas alınmıştır. Eserde geçen görüşlerin ana kaynaklardaki yerleri gösterilmiş، âyet، hadis، beyit ve açıklama gayesiyle Kirmânî'nin serdettiği kelam، tefsir ve dille ilgili görüşlerin kaynakları tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: Şarih Beydâvî tefsirine yöneltilen soru ve itirazların çoğuna cevap verebilmiştir. Beydâvî'nin yorumlarındaki kapalılığı açmış، ihmal edilen konuları ilave etmiştir. Kirmânî konuyla ilgili diğer müfessirlerin görüşlerini aktarmış، bunlardan bir kısmına itiraz etmiş، tercih sebebini de izah ederek kendine göre sahîh olanı belirtmiştir. İstidlâl konularında rivayetlere dayanmıştır. Doğru görüşü açıklamak için ayetleri bir biriyle kıyaslamış، hadis، sahâbe kavlî ve selefin lügatla ilgili bilgileriyle istidlâl etmiştir. Mütevâtir kıraatlere değinen Kirmânî، şâz kıraatleri ise nadiren zikretmiştir. Belagata özellikle de meânî ilmine önem vermiştir. Tercihlerinde ilminin bolluğu ve kaynaklarının çeşitliliğine delalet edecek şekilde fıkıh kültürü ve zengin fikir dünyasından istifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the study and investigation of Hashiyah) a footnote (on the interpretation of al-Qadi al-Baydawi (from the beginning of Surat al-Mujadila to the end of Surat al-Jumu'ah) by Imam Jamal al-Din Ishaq al-Qarmani، who died in the year 933 AH. The importance of this footnote comes from the fact that the author follows al-Baydawi's sayings in his book، sometimes he was just explaining and clarifying، and at other times he was discussing many of the issues mentioned in his interpretation، so he corrected what was missed and commented on، which made the explanation critically rich in benefits، in addition to being an important interpretation of the Holy Quran. The book also contained a lot of rhetorical، grammatical، explanatory and philosophical notes، with which the author enriched his explanation. The researcher followed the historical descriptive approach when extrapolating and presenting the biographical and scientific biography of Imam Al-Qarmani، and the method of investigation and commentary in the investigated text when comparing copies and proving their authenticity، and reliance was made on two written copies preserved in Turkey. The sayings were returned to their sources، and what was mentioned in the text of the Qur'anic verses، poetic verses، hadiths and quotes were extracted، and commented on philosophical، explanatory and linguistic issues raised by Al-Qarmani with the aim of clarification. The conclusions of the study were as follows: The author's ability to answer many questions and objections to al-Qadi al-Baydawi's interpretation، to clarify the ambiguous in his words، and to add what he overlooked in his interpretation، The footnote also highlighted Al-Qarmani's dialogue with other commentators، his preference for some opinions and his objection to others in a few places، while expressing his opinion on what he considers correct. Al-Qarmani relied in inference on the narratives of interpretation of the tradition، and made comparisons between the verses to clarify the interpretation that is closest to the correctness and inferred the hadiths and the effects of the companions and the predecessors for this. He was also concerned with mentioning the faces of the seven well-known readings، and he rarely touched on their irregularities. He was interested in rhetoric، especially the science of meanings، and he used his vast jurisprudential and intellectual culture to give weight in the issues he presented، which indicated the abundance of his knowledge and the diversity of his knowledge sources.